maandag 15 oktober 2018

Hond Gezond: Vlooientijd

Meer nog dan in de lente is de herfst dé tijd bij uitstek voor vlooien om uit hun schuilplaatsen en eitjes te kruipen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het lekkere warme, vochtige weer waar de herfst zo bekend om staat. Daar houden vlooien wel van, van een beetje warmte. Waar veel vlooien ook van houden is van je hond. Honden (maar ook andere gevederde en harige huisdieren) zijn de ideale onvrijwillige gastheren en –vrouwen voor vlooien. Van deze irritante bijtertjes wil je natuurlijk snel af. Daarom vandaag meer over vlooien, hoe je er vanaf komt en hoe je je hond kunt beschermen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Kriebelende beestjes

Jammer genoeg zijn vlooien niet zo groot (de Giant Microbe knuffel op de foto daargelaten), waardoor ze moeilijk te spotten zijn. Deze insecten zijn tussen de 2 en 5 millimeter groot… dat is bijna niets. Daarbij zijn ze ook nog eens grijs tot lichtbruin van kleur. De perfecte schutkleuren in het haar van de meeste honden. Omdat ze zo ieniemienie zijn kom je er meestal pas achter dat je hond vlooien heeft als… hij ineens opspringt uit het niets en verschrikkelijk moet krabben achter de oren of bijten aan de staart.

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk

Het ergste van vlooien is dat ze (eigenlijk net als hoofdluis) zoveel jeuk verzorgen. Zo’n piepklein insectje geeft daardoor veel overlast. Vlooien bijten en drinken dan bloed. Net als voor muggen, hoofdluis, teken en andere bloedzuigende parasieten is het van belang dat dit bloed niet stolt tijdens het drinken. Daarvoor heeft de vlo een stofje in zijn speeksel zitten. Dit stofje werkt anti-stollend. Maar het is ook een lichaamsvreemd stofje. Het lichaam van de hond gaat daar tegen in verzet. En daar komt dan de jeuk vandaan. Al zal al dat gespring op het lichaam ook wel heel vervelend zijn.

Ziektes overbrengen

Nog een naar iets aan deze minuscule etterbakjes is dat ze ziektes over brengen. Vlooien zijn verantwoordelijk voor de builenpest epidemie in de Middeleeuwen. Nu zal dat door de hygiëne van nu wellicht niet zo snel meer voorkomen. Toch is het oppassen met deze rakkers. Daarnaast kunnen de vlooienlarves een lintworm veroorzaken. Dat kan overigens alleen als jij of je hond vlooieneitjes of larves binnen krijgen. Je hond zal dat sneller overkomen dan de mens, omdat hij zich wast en de bijtwondjes likt. De eitjes komen dan uit in de darmen of de larve nestelt zich daar… met alle gevolgen van dien.

Vlooienbestrijding

Heeft je hond vlooien? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je hond vlooivrij te maken. Zelf ben ik heel erg van de rigoureuze ‘en nu opzouten’ methode en zal ik snel een antivlooienshampoo of -spray halen bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts die de vlooien dood en de eitjes verwijderd. Deze producten bevatten vaak een beetje gif. Ik kan mij zo voorstellen dat je niet gecharmeerd bent van het gebruiken van gif op je hond. Er zijn ook producten op natuurlijke basis (die gebruik ik ook het liefst eerst overigens) die net zo goed werken. Mochten helaas de vlooien niet verdwijnen, dan kun je altijd nog zwaardere producten gebruiken. Heb je je hond vlooivrij? Vergeet dan niet het huis ook vlooivrij te maken. Anders dan hoofdluis vermaakt de vlo zich prima in het tapijt, in de hondenmand en zelfs in je bed, waar hij rustig afwacht totdat er een onvrijwillige gastheer of –vrouw in de buurt komt. Grondig stofzuigen, kleding wassen en de dekens of mand van de hond reinigen hoort daarom ook bij de bestrijding.

Voorkomen is beter dan genezen

Vlooien geven een hoop rompslomp. Daarom is het beter om te proberen een vlooienepidemie te voorkomen. Dat kan heel gemakkelijk. Maak geregeld (eens per maand bijvoorbeeld) de dekens, kussens en mand van je hond schoon. Zuig de vloerbedekking goed en reinig ook de matten in de gang. Dat helpt alvast. Je kan daarnaast je hond beschermen tegen vlooienbeten. Er zijn verschillende manieren. Zo kun je de hond een antivlooienband om doen. Of geen je hond maandelijks een antiparasietenbescherming in de vorm van vloeistoffen of tabletten. Ik geef mijn hondje altijd een pipet met vloeistof, zodat hij een maand lang niet lekker is voor vlooien, teken en andere parasieten. Er zijn ook natuurlijke alternatieven die kunnen helpen. Vraag daar eens naar bij je dierenarts. En check het blog van Dierbewust.nl voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.