vrijdag 21 september 2018

Robots love Music… en hoe!

Gisteravond werd op spectaculaire wijze de tentoonstelling Robots love Music in Museum Speelklok te Utrecht geopend door maar liefst drie robots, waarvan Topo, de huisrobot van Chriet Titulaer de werkelijke honneurs waarnam. Vandaag nam ik een kijken bij deze bijzondere tentoonstelling waarin robots en muziek maken (uiteraard) centraal staan. In hoeverre zijn robots zelf creatief en hoe zorgen wij als mensen ervoor dat de robots zo natuurgetrouw muziek kunnen maken? Je maakt het allemaal mee bij Robots love Music de komende maanden. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Robots in de etalages

Op weg naar het museum vanmorgen viel het mij direct op dat je overal al gele robothoofden spot in het Steenweg. Zo links en rechts in de etalages zie je de hoofden al staan. Je weet dan al dat er iets bijzonders aan de hand is. Over het Steenweg bij museum hangt een groot spandoek en er staat een nieuwe poort voor de deur. Tijd om naar binnen te gaan.

Bijzondere entree

De tentoonstelling start in het middenschip van de Buurkerk waarin het muzikale museum is gevestigd. Het is niet te missen. Er staat een gigantische robothand waar aan je kan zien hoe de mechaniek van de bewegende robothanden in zijn werk gaat. En je komt het robot hoofd weer tegen. Ditmaal als entree van de tentoonstelling. Overal in vitrines kom je de robotjes van Chriet Titulaer tegen en een heel stuk over de Wondere Wereld die hij presenteerde. Bij binnenkomst vallen vooral de filmposters en televisies op. Pak eens een hoorn op en luister naar musicerende robots en machines, lees de wanden met informatie over robots en hoe zij zich dienen te gedragen en… ga op ontdekkingstocht door de wondere wereld van robots en muziek.


Tuitende lippen en drummen met gevoel

De tentoonstelling neemt je mee langs prachtige museumstukken. Sommige maken muziek, zoals de trompetspeler. De robot heeft een mechanisme dat het tuiten van de lippen nabootst van een menselijke trompetspeler (de embouchure noemen we dat). Hierdoor klinkt er echt trompetgeschal door de ruimte. Maar er staat ook een kleine Lego Einstein met een klokkenspel. Een Duracell konijn die niet trommels en een levensgrote fluitspeler. Het is echt prachtig om te zien – en te horen. Heb je beneden alles gezien en gelezen, beklim dan de trappen naar de galerij van de kerk en ga de interactie aan met robots. Zoals de Aeolusharp die door de wind wordt bespeeld, althans… deze robotcello maakt geluid als jij voor hem staat en beweegt. Of ga een drum jamsessie aan met een trommel. Jij speelt en de robot speelt je na… of verzint hij nu ter plekke zijn eigen drumsolo?



Erg bijzonder

De combinatie tussen de historische automatische muziekinstrumenten en de modernere, futuristische robots is echt top. Je gaat toch ook met andere ogen naar de automatische piano, vioolspelers en zelfs de draaiorgels kijken die het museum al jaren heeft staan in de collectie. Het is echt een aanrader voor jong en oud.


Informatie

Robots love Music is te zien vanaf vandaag 21 september tot en met 3 maart 2019 in Museum Speelklok aan de Steenweg in Utrecht. Er zijn ook robots en muziek op verschillende locaties in de stad te bewonderen tijdens deze periode. Check hiervoor de website robotslovemusic.nl. Hier vind je ook alle openingstijden van Museum Speelklok en de speciale activiteiten die rondom de tentoonstelling in het museum worden georganiseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.