zaterdag 27 april 2024

Buiten op Landgoed Duivenvoorde; ode aan het landgoed

Welkom op Landgoed Duivenvoorde, waar al sinds 1226 de familie Wassenaar het kasteel Duivenvoorde bewoond. Het landgoed en het kasteel kent een rijke historie en daardoor heel veel verhalen. Zoals dat sinds het midden van de 17de eeuw de Franse tuinen werden aangelegd en dat Hendricus Adolphus Steengracht (1836-1912) zijn invloed gebruikte om de tuinen om te laten toveren tot een Engelse tuin, aangelegd door de beroemde landschapsarchitect Jan David Zocher jr. (1791-1870). Het landgoed was meer dan alleen een zomerverblijf voor de adellijke familie. Het was een park, een plek van inkomsten en bood woonruimte voor arbeiders en personeel. Tot op de dag van vandaag vervult het uitgestrekte landgoed deze functie. En daar gaat de tentoonstelling ‘Buiten op Landgoed Duivenvoorde’ over. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Verborgen verhalen van het Landgoed

Als de muren van het kasteel konden praten, dan konden ze hele verhalen vertellen over de bewoners van het landgoed. Gelukkig zijn er vele documenten gevonden in de collectie van het kasteel over de bewoners. En over de ontwikkeling van het landgoed eromheen zelf. Conservator Simone van Nieuwenbroek zegt hierover: ‘Over 2 jaar bestaat het kasteel 800 jaar en om dit te kunnen vieren, wilden we meer weten over het landgoed. Er kwamen heel veel prachtige, verborgen verhalen over het uitgestrekte landschap naar voren en die hebben geleid tot deze bijzondere tentoonstelling.’ Buiten op Landgoed Duivenvoorde is een ode aan het landgoed zelf en hoe dit werd gebruikt. Zo had het kasteel inkomsten uit de verkoop van producten uit de moestuin en de pachters die de grond huurden. Maar het was ook een plek van macht, werk en recreatie. Er stonden prijswinnende planten op het landgoed, het werd gebruikt voor de jacht en om heerlijke boottochtjes te maken… Een roeiboot bij het water voor het huis maakt daarom buiten deel uit van de tentoonstelling.

Gelegen in 3 gemeentes

Wist je dat het landgoed zelf 270 hectare groot is? De macht van de familie reikte waarschijnlijk nog verder, maar de grond in hun bezit was ook groots. Geen wonder dat delen van het land werden verpacht aan boeren en dat er verschillende gebouwen staan op het landgoed voor personeel en andere functies. De uitgestrektheid van het land om het kasteel zorgt ervoor dat het letterlijk in 3 gemeentes ligt, namelijk Voorschoten, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg. Om de grootte van het landgoed te benadrukken zijn er verschillende vlaggen geplaatst. De laatste werd door de 3 burgemeesters, mevrouw Nadine Stemerdink (Voorschoten), de heer Leendert de Lange (Wassenaar) en de heer Marcel Belt (Leidschendam-Voorburg), onthuld en gehesen.

Binnen en buiten

Het verhaal van het landgoed wordt zowel binnen als buiten vertelt aan de hand van verschillende objecten, landschapskaarten, kleding en de natuur zelf. Wandel door de kamers van het kasteel en ontdek de prachtige tuinontwerpen, het tennisracket en verhaal van de tennisbaan, het servies en de jachtgeweren. En wandel ook de werkkamer in om het tafeltje te zien waar de pachtovereenkomst getekend werd (onder meer door de familie Van der Valk, jawel die van de hotels, die een stuk land pachtte van de familie Steengracht). Uiteraard onder het genot van een lekker drankje. Buiten struin je over het landgoed en kom je tijdens de wandeling allerlei borden tegen die verhalen vertellen over de gebouwen, tuinen en het personeel van het landgoed. Bewonder de bloeiende artisjok in de tuin, de lievelingsbloem van de freule, geniet van het Hof van Duivenvoorde en ontdek dat het heden niet heel anders is voor het landgoed als het verleden.


Bijzondere activiteiten en meer

Naast het bezoeken van de tentoonstelling binnen, kun je ook buiten allerlei mooie activiteiten ondernemen om zo het leven op het landgoed nog meer te kunnen ervaren. Zo kun je meehelpen in de tuinen, kun je mee doen met vogelspotten in de ochtend en vleermuisspotten in de avond en worden er verschillende wandel- en fietstochten uitgezet van diverse lengtes. Hoe dit programma er uitgaat zien, dat vind je, samen met informatie over tickets, toegankelijkheid en prijzen op KasteelDuivenvoorde.nl. Buiten op Landgoed Duivenvoorde is te zien tot en met 15 september 2024.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.