zaterdag 8 september 2018

Oktober is Maand van de Geschiedenis

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert voor het zevende jaar op rij de Maand van de Geschiedenis. Deze speciale themamaand vind – net als voorgaande jaren – plaats in oktober. De hele maand staat dan in het teken van de geschiedenis onder de aandacht te brengen bij een groot publiek, van jong tot oud. Want van de geschiedenis kun je alleen maar leren. Dit jaar is het thema ‘Opstand’. Dit inspireerde honderden instellingen om hun krachten te bundelen. Het thema heeft veel los gemaakt, zo zegt essayist Nelleke Noordervliet dat dit komt doordat ‘Opstand de motor is van de geschiedenis’. Daarom mag je deze editie van de Maand van de Geschiedenis nog meer manifestaties, initiatieven, uitgaves en festivals verwachten. (afbeelding: Nederlands Openluchtmuseum)

Veel evenementen

In het Nederlands Openluchtmuseum is er ook veel te beleven in oktober. Zo wordt de maand op spectaculaire wijze al op 30 september afgetrapt met een live uitzending van Radio NPO1 in het Openluchtmuseum zelf. Op zaterdag 6 oktober geniet je van het Geschiedenis Festival in Haarlem. En op zaterdag 27 oktober wordt de maand traditiegetrouw afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. En er worden lokale geschiedenisdagen georganiseerd, zoals de Dag van de Arnhemse Geschiedenis, 024 Geschiedenis Nijmegen en de Dag van de Groningse Geschiedenis. Op 16 oktober vind in TivoliVredenburg in Utrecht voor het eerst een muziekevenement plaats, genaamd History in Concert. Samen met 22 musea belichten Nederlands grootste muzikanten deze avond opstandige thema’s uit de Canon van Nederland. Ook heeft Utrecht voor het eerst een Nacht van de Utrechtse Geschiedenis op 13 oktober. Het grootse evenement wordt georganiseerd door de Vereniging Oud-Utrecht, Het Utrechts Archief, het Centraal Museum, de Domkerk en Theatergroep Aluin.

Het volledige programma vind je op MaandvandeGeschiedenis.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.