donderdag 13 september 2018

Beleef de zindering van de zee in De Mesdag Collectie

De zee. Het is weids en groot. Niet te temmen door de mens, maar boordevol aantrekkingskracht en mysterie. De zee leeft. Met iedere golfslag geeft en neemt ze. Ze zindert. Deze facetten van de zee komen samen in De Mesdag Collectie te Den Haag tijdens de tentoonstelling “De zindering van de zee”. Een perfect thema voor dit museum, vooral als je weet dat Hendrik Willem Mesdag een groot liefhebber was van het schilderen van zeegezichten. Voor deze tentoonstelling mocht gastconservator Joanna de Vos voor het eerst zowel de expositiezalen (het oude atelier van Sientje Mesdag) als de rest van het museum gebruiken om zo de indrukwekkende hedendaagse kunstwerken nog meer te verbinden met de 19de eeuwse collectie van het echtpaar Mesdag. Vanmorgen kreeg de pers een exclusieve rondleiding van Joanna en de hoofd conservator van het Van Gogh Museum Edwin Becker. Er waren zelfs vijf kunstenaars aanwezig die meer over hun eigen werken vertelden. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


Eerbetoon aan Bas Jan Ader

De tentoonstelling “De zindering van de zee” heeft als ondertitel “Een eerbetoon aan Bas Jan Ader” gekregen. En in ieder gekozen kunstwerk merk je dit eerbetoon. Het is dan wel goed om te weten wie Bas Jan Ader nu eigenlijk was. Bas Jan Ader, geboren in Groningen, was een Nederlandse conceptartiest. Hij maakte vooral video’s van zijn kunst, maar ook foto’s. In 1975 besloot deze kunstenaar om onder de projectnaam “In Search of the Miraculous” (op zoek naar het wonderbaarlijke) een zeiltocht te maken over de Atlantische Oceaan. Tijdens deze tocht raakte hij vermist. Zijn lege boot werd tien maanden later voor de Ierse kust gevonden… Dit mysterie intrigeert andere kunstenaars al sinds die tijd en daarom is deze tentoonstelling een eerbetoon geworden aan een bijzonder kunstenaar.

Vlot van Jan Fabre & Mer du Nord van Thierry de Cordier

Zinderende tentoonstelling vol contrasten

Je kan dus kiezen of je eerst naar het atelier gaat en dan via de bovenverdiepingen het huis betreedt om alle werken te zien. Of dat je eerst het woonhuis in gaat om daar de hedendaagse stukken te zoeken tussen de alreeds aanwezige 19de eeuwse kunst. Gelukkig staan er zeeblauwe bordjes bij de nieuwe werken, zo goed gaan de hedendaagse kunstwerken samen met de historische collectie. Bewonder de Nautilus van Wim Delvoye, laat je vervoeren door de video van Sigalit Landau waarbij ze zelf op een meloen in de Dode Zee staat en laat je meeslepen door de golven van Thierry de Cordier zijn Mer du Nord No. 9. Beeldende kunst, abstractie werken, fotografie en video gaan hand in hand met het decorum van het oude woonhuis van de familie Mesdag. Echt heel bijzonder.

Nautilus van Wim Delvoye & Golfbreker (detail van de maquette) van Ruben Bellinkx

Kunstenaars aan het woord

Vandaag bij de perspreview waren 5 kunstenaars aanwezig die ieder een prachtig verhaal vertelden bij de gedachte achter hun werk. Performance artist Mikes Poppe was aanwezig om toelichting te geven bij zijn korte video in het museum. Hij gaat zolang de tentoonstelling te zien is een performance uitvoeren langs de kust van Scheveningen. De eerste performance zal plaatsvinden op 26 september van zonsopgang tot zonsondergang. Hans van Houwelingen heeft een twee werken in de tentoonstelling: een installatie met luxe strandstoelen die speels verwijzen naar de luxe badplaatsen in de 19de eeuw en een prachtige foto van twee door water geribbelde handen genaamd Hands Up (handen omhoog). Dit geeft de kwetsbaarheid van de mens weer en verwijst naar wat handen van bootvluchtelingen allemaal meemaken. Katie O’Hagan schilderde met olieverf haar dochter op een rots in het water van de Noordzee. In haar handen heeft ze een zendtoestel voor morse. Het schilderij vertelt hoe moeilijk het is om te communiceren als de ander je taal niet begrijpt.


De serie kleine schilderijen van Enrique Marty laten nachtmerries zien op zee. Enrique vertelde heel openhartig dat zijn oom ook is vermist op zee en dat alleen zijn boot is teruggevonden. Hierdoor heeft hij altijd een angst gehouden voor varen op zee. De schilderingen zijn wellicht klein, maar laten een diepe indruk na. Ook Yves Velter zijn kunstwerk laat sporen na. Het geeft weer hoe overweldigend en onoverzichtelijk de zee is. Hier is het een tafel die een kloof vormt tussen verschillende mensen zonder gezicht…


Bijzonder & indrukwekkend

Dit zijn slechts enkele van de kunstwerken die in de tentoonstelling te zien, beleven en ontdekken zijn. Wil jij De zindering van de zee ook beleven? De tentoonstelling is vanaf morgen (vrijdag 14 september) tot en met 6 januari 2019 te zien in De Mesdag Collectie aan de Laan van Meerdervoort. Het museum is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Maak bijvoorbeeld een mooie stadswandeling vanaf het treinstation via Paleis Noordeinde en Het Panorama van Mesdag naar het museum. Of neem de bus en tram richting Scheveningen en Kijkduin en stap uit bij het Vredespaleis. Wil je meer weten over openingstijden en entreekosten kijk dan op DeMesdagCollectie.nl.

Impressie van het museum & Hands Up van Hans van Houwelingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.