vrijdag 14 september 2018

Nieuwe Mesdag te zien in De Mesdag Collectie

Gisteren tijdens de pers preview van De Zindering van de Zee gisteren in De Mesdag Collectie in Den Haag vond er nog een bijzonder moment plaats. Sinds gisteren is er namelijk dankzij een schenking een schilderij van Mesdag weer te zien in het museum. Het schilderij genaamd Hollands Strandgezicht is een welkome toevoeging aan de collectie. En een zeer bijzonder werkje om te zien. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Hollands Strandgezicht, Hendrik Willem Mesdag ca. 1878-1880)

Welkom thuis

Hollands Strandgezicht is een schenking van de Nederlands-Canadese familie Winkel die het werk al sinds 1897 in hun bezit hebben. Zij kochten het ooit op een veiling van de welvarende Amsterdamse effectenhandelaar W.F. Piek die het zelf van Mesdag had gekocht. De familie nam het werk mee tijdens de emigratie naar Canada in 1980 waar het al die jaren goed bewaard is gebleven. Nu vond de familie Winkel het tijd om Hollands Strandgezicht met de wereld te delen door deze te schenken aan De Mesdag Collectie. Hiermee is het schilderij dus weer thuis gekomen in de woning van Hendrik Willem en Sientje Mesdag.

Bijzonder schilderij

Hollands Strandgezicht is een bijzonder mooi schilderij om te zien. Het is waarschijnlijk aan de kust van Scheveningen geschilderd – een geliefde plek van Hendrik Willem Mesdag. Het werk is zeer gedetailleerd met veel mensen die bij laag water de aan het werk zijn. Het water geeft hun spiegelbeeld weer. In tegenstelling tot andere zee-werken van Mesdag heeft Hollands Strandgezicht geen donkere, onheilspellende Hollandse lucht. Opmerkelijk is de vuurtoren die aan het werk is toegevoegd, deze heeft helemaal niet op die plek in Scheveningen gestaan.

De Mesdag-kamer

Hollands Strandgezicht is aan de vaste collectie van De Mesdag Collectie toegevoegd en is te zien in De Mesdag-kamer, samen met een voorstudie van het Panorama van Mesdag en schilderijen gemaakt door Sientje Mesdag. Dus als je De Zindering van de Zee bezoekt, neem dan meteen de tijd om dit unieke werk te bewonderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.