maandag 24 september 2018

Internationale Dag van de Gorilla

Het is vandaag 24 september. Op de kalender met internationale dierendagen betekent dat, dat het de dag is van de Gorilla. Deze vriendelijke, prachtige en zeer intelligente mensapen worden in hun voortbestaan bedreigd door stropers en boskap. Dit zorgt ervoor dat er steeds minder gorilla’s in het wild leven. Ik vind gorilla’s geweldige, mooie dieren. De manier waarop familie met elkaar omgaat, hoe ze hun nesten bouwen en de imposante houding van de zilverrug… In de dierentuinen met gorilla’s kan ik echt zo van ze genieten. Maar ja, in het wild moeten we ook van ze kunnen blijven genieten. Daarom is het vandaag tijd voor een Wist je dat… over de gorilla. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – foto boven: Apenheul, 2017)

Wist je dat…


…er twee soorten gorilla’s bestaan? Per soort zijn er dan weer twee ondersoorten. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen westelijke gorilla (de gorilla gorilla) en de oostelijke gorilla (de gorilla beringei). De twee ondersoorten van de westelijke gorilla is zijn de westelijke laaglandgorilla en de Cross River gorilla. De oostelijke gorilla wordt onderverdeeld in de berggorilla en de oostelijke laaglandgorilla (ook wel de Grauer gorilla genoemd).

…je in de Nederlandse dierentuinen de westelijke laaglandgorilla tegenkomt? Deze zijn te herkennen aan hun gladde, korte haren en de bruinige kruin op hun hoofd. De mannetjes hebben een zilverkleurige rug. Van alle gorilla soorten zijn er van deze gorilla in het wild nog het meeste over.

Apenheul, 2017

…gorilla’s vooral vegetariërs zijn? Ze hebben wel krachtige kaken en grote tanden, maar er staat toch vooral groente en fruit op het menu. Ook grassen en boomschors vinden ze erg lekker. De oostelijke gorilla’s eten daarnaast bamboe.

…gorilla’s net als alle andere mensapen niet kunnen zwemmen? Net als mensen zouden ze het moeten leren. Dat wil echter niet zeggen dat ze helemaal niet in het water komen. Zolang ze kunnen staan, willen gorilla’s nog wel lekker pootje baden.

Beekse Bergen, 2017

…gorilla’s over het algemeen heel vriendelijke dieren zijn? Ze hebben een goedaardig karakter en zullen eigenlijk alleen aanvallen als ze bedreigd worden door andere dieren en mensen.

…als je respect toont voor een gorilla in het wild door je klein te maken en je blik neer te slaan, de aap je daarna vaak met rust laat? Er zijn veel prachtige filmpjes op Youtube hierover te vinden.

Blijdorp, 2018 en Apenheul, 2017

…het krijgen van tweelingen ook voorkomt bij gorilla’s? Meestal krijgen ze slechts een baby waar ze de handen aan vol hebben. Maar zo nu en dan wordt er een tweeling geboren. Ook in de dierentuinen.

…een babygorilla een wit pluimpje aan zijn kontje heeft? Dit witte pluimpje houdt hij net zo lang totdat hij groot genoeg is om de consequenties van zijn spel en ondeugendheden in te zien. Zolang hij het witte pluimpje heeft, mag hij van alles uit halen. Het is een teken dat hij nog jong is.

Burgers’ Zoo, 2013 en Apenheul, 2015

…je in zeven dierentuinen in Nederland van deze bijzondere dieren kan genieten? De westelijke laaglandgorilla bewonder je in:
Apenheul;
Artis;
Beekse Bergen;
Blijdorp;
Burgers’ Zoo;
GaiaZOO;
Ouwehands Dierenpark.

…de samenstelling van de groepen per dierentuin verschilt? In GaiaZOO, Beekse Bergen (het verblijf vooraan), Artis, Apenheul, Burgers’ Zoo en Blijdorp vind je familiegroepen met een mannetje, verschillende vrouwtjes en kinderen. Beekse Bergen (in het midden van het park) en Ouwehands Dierenpark hebben beide een vrijgezelle mannengroep.

Ouwehands Dierenpark, 2015 en GaiaZOO, 2015

…de Gorilla Stichting Nederland zich inzet voor de gorilla in het wild? In het artikel Goed Doel: Gorilla Stichting Nederland van vorige week lees je meer over deze zeer belangrijke organisatie.

…je de gorilla in het wild kan helpen dankzij donaties aan bijvoorbeeld Gorilla Stichting Nederland en het Wereld Natuur Fonds? Ook via de verschillende gorilla huisvestende dierentuinen in Nederland is het mogelijk om de gorilla in het wild te helpen. Zo verkopen onder meer Beekse Bergen (bij de Vriendenkraal) en Apenheul verschillende souvenirs ten behoeve van de gorilla.

Apenheul, 2015 en Beekse Bergen, 2016

...gorilla's zeer fotogenieke dieren zijn? Ik mag ze zeer graag fotograferen in de dierentuin. Ik hoop dat deze dag meehelpt om de soortgenoten in het wild te beschermen en meer bewustwording te creëren voor deze schitterende mensapen.

Burgers’ Zoo, 2016 en Apenheul, 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.