Feestdagen of knalfuifen kunnen een rol spelen in een verhaal. Denk maar eens aan verhalen die zich afspelen tijdens Kerst of Oudjaar, een Sinterklaasverhaal of een roman wat zich afspeelt tijdens een Bevrijdingsfestival. Het is zeker mogelijk. Misschien viert je personage wel Halloween of gaat het naar een gemaskerd bal. Een personeelsfeest, schoolfuif, kinderfeestje of barbecue in de achtertuin kunnen ook allemaal onderdeel zijn van je verhaal. Het feest kan het verhaal spannender maken, personages samen laten komen of gewoon een decor zijn om het jaargetijde waarin je verhaal zich afspeelt duidelijker te maken. Hoe je het ook gaat gebruiken, met deze tips pas jij het in, in je verhaal. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)
Het zit in de details
Ballonnen, glitters, cocktails, taart, slingers, kerstballen, vuurwerk, pepernoten, marsepein, paaseitjes, pompoenen, bier en oranje vlaggetjes hebben allemaal gemeen dat ze meteen duidelijk maken om wat voor een feest het zou kunnen gaan. Bier bij Oktoberfest, kerstballen bij Kerst, de vlaggetjes bij een Oranjefeest, zoals Koningsdag of het Nederlands elftal en ballonnen en taart kunnen een leuke verjaardag zijn. Wanneer je een feestdag of een feestelijke periode introduceert in je verhaal, dan zijn de
details echt belangrijk om de sfeer te maken. Door de juiste details te kiezen, neem je je lezer alvast mee in het verhaal en in het feest. Dit hoef je natuurlijk niet in een brij van omschrijvingen te doen. Misschien is je personage wel in gedachten verzonken de Kerststal aan het vullen of loopt moeder rood aan door het opblazen van de vele ballonnen. Decoreren kan een goede handeling zijn om vaart te houden in het verhaal, terwijl de details helpen om de toon te zetten. Vergeet hierbij niet om
geuren en smaken mee te nemen. Je lezer wil namelijk best weten of die taart lekker naar aardbeien smaakt – of juist niet.
Kies de juiste feestdag
Wist je dat de keuze van de feestdag mede bepalend is voor de verwachtingen van je lezer van je verhaal? Halloween kan heel spannend en eng zijn, dat hangt aan dit feest. Bij Sinterklaas denken we al snel aan al die gezellige pakjesavonden met lekkernijen en cadeautjes. Kerst is altijd een heel romantische tijd met al die lichtjes in de bomen en mooi versierde etalages. Melancholisch kan het ook zijn, omdat men met Kerst graag bij familie en vrienden is en diegene die er niet meer zijn ineens veel erger gemist worden… Bij Valentijnsdag spat de romantiek er natuurlijk af, terwijl je met Bevrijdingsdag misschien aan uitbundige feestjes denkt. Kies dus het feest bij het type verhaal wat je gaat schrijven. Dat kan namelijk het thema aanzienlijk versterken. Tip: wil je juist je lezer een beetje op het verkeerde been zetten, dan mag je best een heel spannend en eng verhaal schrijven wat zich afspeelt met Pasen. Laat je zeker niet beperken!
Feestjes als decor
Wanneer een feestdag niet bij je verhaal past, maar er wel een bepaald feest nodig is in het verhaal om de personages elkaar te laten ontmoeten, een spannende zoektocht te kunnen creëren in een menigte of omdat je personage zijn verdriet weg wil dansen, dan kun je hier ieder feestje voor creëren wat jij wil. Van een strampende rave vol knipperende discolichten tot een verfijnd gala in avondkleding en een strijkkwartet en van een doldwaze foute party tot aan een bruiloft; jij bepaalt wat past bij je verhaal, de actie en de scène die je aan het schrijven bent. Ook hier is het wel fijn wanneer de details kloppen. De dj, de deinende menigte, een opzwepende band (bijvoorbeeld bij een concert), de uitsmijter bij de deur, de klassieke muziek,
het decor, de locatie en dergelijke zorgen ervoor dat je lezer helemaal in het verhaal gezogen wordt.
Feesten als thema
Wanneer kun je feesten gebruiken in een verhaal als thema? Bijvoorbeeld als je personages graag ongevraagd feestjes bezoeken. De zogeheten party crashers. Misschien schrijf je wel een misdaadthriller waarbij de rechercheur raves afloopt (en bezoekt) om een drugsbende op te rollen. Wat dacht je misschien van een depressief personage wat alleen tot leven komt op de dansvloer? Het feesten op zich vormt dan een belangrijke drijfveer voor een achterliggend verhaal, thema of probleem. Die party crashers zijn misschien wel op zoek naar ware liefde… Het feesten is dan nodig om dat thema helemaal naar voren te laten komen. Je kan er echt alle kanten mee op.
PARTY
Een schoolfeest, personeelsfeest, klein samenkomen met spontaan dansen, bruiloft of een feestdag kunnen ook toevallig in het verhaal voorkomen. Je personage heeft misschien wel even zin om helemaal los te gaan. Dat hebben we allemaal wel eens toch? Dus gun je personage in een spannend verhaal even een moment waarop hij of zij stoom af kan blazen en laat hem of haar lekker dansen bij de Pride, tijdens een bruiloft of in een club. Gooi die handjes in de lucht en maak plezier. Het is sowieso leuk om je
personage beter te leren kennen als je hem of haar eens even helemaal lekker los laat gaan. Wat zal je personage dragen? Welke make-up hoort daar bij? En hoe zit het haar! Zal je personage eerst verlegen aan de kant gaan of met een luid ‘WHOOOOOO’ de dansvloer op rennen als zijn of haar nummer wordt gedraaid. Het is helemaal aan jou om dat te ontdekken. En wie weet kun je het wel gebruiken in het uiteindelijke verhaal!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.