donderdag 3 oktober 2024

Ontdek Echt nep tijdens de Maand van de Geschiedenis

Wist je dat de Maand van de Geschiedenis ook weer is begonnen? Zoals ieder jaar staat oktober in het teken van de geschiedenis in Nederland. Hierbij kan er heel breed gekeken worden natuurlijk, want er is al zoveel gebeurd door de eeuwen heen. Daarom bedenkt de organisatie ieder jaar een nieuw thema voor deze maand en dat is voor 2024 Echt nep! geworden. Dit jaarthema heeft honderden musea, boekwinkels, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen (denk hierbij ook aan theater) geïnspireerd voor verschillende uiteenlopende activiteiten. Maar liefst meer dan 600 zijn er dit jaar aangemeld. Dus er is bij jou in de buurt ook zeker iets te doen. (foto: Maand van de Geschiedenis)

Thema Echt nep!

Wat is echt en wat is nep? Nepnieuws is eigenlijk niet zo modern als je wellicht zou denken. Propaganda, nieuwsmanipulatie, misleiding en sturing in beeldvorming van allerlei onderwerpen is van alle tijden. Zelfs het beeld wat we van de geschiedenis hebben, verandert continu. De waarheid ligt daarom vaak in het midden. Het thema ‘Echt nep’ gaat op zoek naar dit schemergebied tussen feit en fictie. Echt nep gaat bijvoorbeeld over propaganda (in De Balie te Amsterdam) en nepnieuws tijdens de Hollandse Oorlog (in het Dordts Patriciërshuis). Maar het kijkt ook naar wat er historisch correct is aan de glitterjurken van Bridgerton (Radboud Universiteit Nijmegen) en naar valsemunters (Museum De Waag, Deventer). En dan hebben we het nog niet over vervalsingen in de kunst gehad!

600+ activiteiten

Er zijn heel veel culturele instellingen die iets bijzonders doen met het thema Echt nep. Je kan er naar kijken, verschillende rondleidingen volgen en zelf mee doen. Vervals eens je eigen keramiek in Museum Havezate Mensinge in Roden of doe een AI-pubquiz in de biebs van Wommels en Balk. Er worden zelfs proeverijen georganiseerd (bijvoorbeeld in het Jenevermuseum van Schiedam) waar je dus zelf kan proeven of iets echt is of nep. Door heel het land heen zijn er dus genoeg toffe dingen te beleven die je een nieuwe blik op de geschiedenis laten werpen. De uiteenlopende activiteiten zijn er voor kinderen en volwassenen. Leer samen spelenderwijs anders kijken naar wat er echt is of juist nep, of juist zo nep dat het weer echt wordt. Wil je weten wat er te beleven valt? Check dan de volledige, makkelijk in te zoeken, agenda van de Maand van de Geschiedenis.

Grootste geschiedenisevenement

Om het heden te begrijpen is het belangrijk dat je je verleden kent. Zo kun je beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. De Maand van de Geschiedenis helpt als grootste geschiedenisevenement daarbij. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ wordt geschiedenis onder de aandacht gebracht bij miljoenen Nederlanders. En het allerleukste eraan is, dat het ongedwongen is en daardoor heel leuk. De Maand van de Geschiedenis laat delen van het verleden op een nieuwe manier aan je zien. De organisatie van deze maand is in handen van een van de leukste uitjes van Nederland: Het Nederlands Openluchtmuseum. Het is al de dertiende keer dat het museum deze maand organiseert. De Maand van de Geschiedenis werd daarvoor door andere initiatiefnemers gedaan, want het is al de eenentwintigste editie. Wil jij ook meer weten van de geschiedenis en wat je nog meer kan meemaken tijdens deze maand? Kijk dan op MaandvandeGeschiedenis.nl. Hier vind je onder meer informatie over de Libris Geschiedenis Prijs, gratis activiteiten en natuurlijk blogs en artikelen rondom het jaarthema.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.