woensdag 2 oktober 2024

Kinderboekenweek Lekker eigenwijs! gestart

Hoera! De Kinderboekenweek is weer begonnen! Van 2 tot en met 13 oktober 2024 worden er extra activiteiten georganiseerd rondom het kinderboek en lezen. Zo kun je in veel bibliotheken terecht voor bijvoorbeeld voorleesmomenten en worden er op scholen verschillende leuke dingen gedaan. Bovendien kun je in de boekenwinkel de nieuwste boeken voor kinderen vinden. En natuurlijk is de Gouden Griffel en het Gouden Penseel uitgereikt aan de leukste kinderboeken van dit moment! Dit jaar werden de winnaars op een unieke plek verrast. Vandaag vond op de verschillende plekken in Nederland de kick-off van de Kinderboekenweek plaats. Uiteraard geheel in stijl van het thema: Lekker eigenwijs! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Lekker eigenwijs!

Het is alweer de 70ste Kinderboekenweek en na al die jaren is het leuk om eens lekker eigenwijs te doen. Je eigen weg volgen, op een leuke manier, is iets wat we in veel kinderboeken ook eigenlijk terug zien komen, zowel vroeger als nu. Een verhaal is immers pas echt interessant als een hoofdpersoon toch gewoon laat zien hoe leuk het is om lekker te doen waar je zelf zin in hebt. En ja, dat kan tot doldwaze of juist heel spannende situaties leiden. Personages die sterk in hun schoenen staan en hun eigen ding doen. Pipi Langkous, Mees Kees, Matilda en de NEEhoorn zijn daar toch wel heel goede voorbeelden van. Tijdens deze Kinderboekenweek staan zij en andere personages die een tikkeltje tegendraads en eigenwijs zijn, centraal. Meer over het thema en toffe suggesties passende bij het thema vind je op Kinderboeken.nl. (foto: Kinderboekenweek)

Feestelijke opening in Utrecht

Overigens vond vanmorgen de landelijke opening van de Kinderboekenweek plaats in het ZIMIHC theater Stefanus in Utrecht. De week werd geopend door Pieter Koolwijk (schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk) en Noëlle Smit (bedenker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek) onder toezicht van allemaal kinderen. Liva van 10 jaar heeft dit jaar de schrijfwedstrijd van het Kinderboekenweekgedicht gewonnen en droeg dit zelf voor. Dit jaar was er ook een wedstrijd ‘Ontwerp het Kinderboekenspel’. Barbora en Noor van Basisschool KBS Onder De Bogen bedachten het Gozert-bordspel en overhandigden dit aan Pieter. Het spel is ook te koop in de winkel. Kinderen voor Kinderen trad nog op met hun single ‘Lekker eigenwijs!’, wat natuurlijk perfect aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Het lied is geschreven door Carry Slee. De opening van de Kinderboekenweek vormt het startschot voor evenementen in boekhandels, bibliotheken en scholen. Pieter en Noëlle gaan nog op toernee, dus kijk op Kinderboekenweek.nl voor meer informatie. (foto: Jelmer de Haas)

Meer plezier in lezen

De Kinderboekenweek is in het leven geroepen om kinderen en hun ouders op de hoogte te stellen van de nieuwste kinderboeken, maar is er tegenwoordig vooral ook om kinderen aan het lezen te krijgen en houden. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen het plezier in lezen verliezen. Om ouders hierbij te helpen, brengt Donald Duck deze week een boekenspecial uit met allerlei tips, staan er toffe suggesties voor leuke kinderboeken op de placemats van McDonalds en kun je Özcan Akyol en Anna van den Breemer in Nederland tegenkomen met tips om meer te lezen. De leestips van het Leesfeest van Eus en Anna vind je ook op Kidsweek.nl. Lees bijvoorbeeld langer voor (vinden kinderen tot en met 13 jaar best heel leuk) of maak een boekenbingo. Dit laatste is ook leuk om op te nemen in een bullet journal. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Winnaars Gouden Griffel en Gouden Penseel

Het hoogtepunt van de Kinderboekenweek is ook de verkiezing van het beste of mooiste kinderboek en de mooiste illustraties. Dit jaar werd de Gouden Griffel uitgereikt aan Annejan Mieras voor het boek ‘Het kleine heelal’. Illustrator Jeska Verstegen ontving voor ‘Het touw en de waarheid’ het Gouden Penseel. De makers werden verrast met dit nieuws én een bijzonder zandkunstwerk van hun boek tijdens een klasbezoek bij Zandsculpturen Garderen. De winnaars hebben naast de awards van Gouden Griffel en Gouden Penseel ook een bonus van € 10.000 ontvangen. Dat de winnaars bekend werden gemaakt bij de Zandsculpturen in Garderen is eigenlijk niet zo vreemd. Het thema van de zandbeeldententoonstelling is Boeken en je kan er allerlei toffe sculpturen vinden van schrijvers, kinderboekenhelden, stripfiguren en meer (hier ga ik later deze maand nog meer over vertellen). De in zand uitgevoerde boekcovers van deze prijswinnende boeken mochten daarom niet in de tentoonstelling ontbreken en zijn te zien in de tentoonstelling. (foto links: Arnold Velderhof, foto’s onder: Berry de Nijs/Writing Berries)


Lezen is leuk

Lezen is leuk. Het brengt je in een heel andere wereld. Voor ieder kind (en natuurlijk jongere en volwassene) is er wel een boek wat bij je past. Van de Zoete Zusjes tot aan Gozert. Van de Gorzels tot aan Harry Potter. Lees samen, lees oude boeken opnieuw of bespreek de boeken die je hebt gelezen. Dat maakt het nog leuker. Op dit moment is Stichting CPNB hard bezig om de geplande btw-verhoging op (kinder)boeken te stoppen. Lezen zou geen luxe moeten zijn, maar toegankelijk voor iedereen. Gelukkig zijn er ook heel veel bibliotheken in het land waar je boeken kan lenen of lezen. Ontdek nieuwe werelden met elkaar. De Kinderboekenweek helpt je op hun eigen wijze daar graag bij! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.