Prins Bernhard had altijd een passie voor de natuur. Vooral de bescherming ervan was heel belangrijk. Mijn eerste kennismaking met Prins Bernhard was tijdens een ledenwervingsmarathon voor het Wereld Natuur Fonds in de jaren 80. Hij zat met André van Duin op een bankje in gesprek en had het over de neushôhn, want op die momenten kwam zijn accent altijd zo mooi naar voren. Wist je dat de prins medeoprichter was van het Wereld Natuur Fonds? In 1961 startte deze organisatie met het beschermen van wilde dieren. Als bestuurslid bleef Prins Bernhard aan tot aan 1976, maar bleef jarenlang actief voor het WNF. En in 1994 richtte hij zijn eigen natuurfonds op: Het Prins Bernhard Natuurfonds of The Prince Bernhard Nature Fund (PBNF). (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)
Steun voor lokale projecten
Wereldwijd steunt het PBNF kleine, bij voorkeur lokale initiatieven om bedreigde diersoorten en natuur te behouden. Daarnaast zet het zich in voor een beter gebruik van de natuur en het bevorderen van onze natuurlijke hulpbronnen. De focus ligt vooral op bedreigde diersoorten. Als het namelijk goed gaat met een diersoort, dan gaat het automatisch beter met het leefgebied. De keuze voor het steunen van kleine initiatieven is simpel. Kleinere natuurbeschermingsorganisaties hebben namelijk veel moeite om financiering te vinden voor hun projecten, terwijl hun initiatieven juist heel veel impact kunnen hebben. Juist die projecten verdienen extra aandacht. Bovendien kan het fonds op deze manier veel verschillende projecten steunen in de wereld. De subsidies van het PBNF vormen zo vaak een mooi startkapitaal voor nieuwe initiatieven.
Prachtige projecten
Wat steunt het PBNF allemaal? Dat is eigenlijk te veel om op te noemen! Er is een project genaamd ‘Connect the Dots’ waarbij via de computer migratiepatronen van gestippelde vrienden (de cheeta en walvishaai bijvoorbeeld) worden gevolgd in Zuid-Afrika. In Colombia wordt Cartitilla environmental education program gesteund om onder meer pinchéaapjes te steunen. En zetten ze zich in voor de Balispreeuw in Indonesië. Dit zijn slechts drie van de vele projecten. Gelukkig kun je ze allemaal op de website vinden:
www.pbnf.nl.
Zonder donateurs
Het PBNF is een van de weinige goede doelen zonder investeerders en donateurs. Waar haalt het fonds dan zijn geld vandaan om al die projecten te kunnen steunen? Heel eenvoudig: het fonds belegt het geld geschonken door wijlen Prins Bernhard als nalatenschap op de beurs. Het wordt geïnvesteerd in onder meer groene en duurzame bedrijven. De rente hiervan wordt gebruikt om projecten wereldwijd te ondersteunen. Zou je een project willen steunen, dan is het wel mogelijk om er via het PBNF meer over te weten te komen en ermee in contact te komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.