Oktober is bij dierenartsen ook bekend als de Maand van de Senior. Jawel, ook onze huisdieren worden ouder en met ouderdom komen er helaas kwaaltjes. Tijdens de Maand van de Senior wordt er ieder jaar een ander mogelijk probleem of ziektebeeld aangekaart om zo hondenpapa’s en -mama’s erop te attenderen dat je hond (of kat) daar niet per se onder hoeft te lijden. De Maand van de Senior focust dit jaar extra op artrose bij honden (en katten). Iets wat op latere leeftijd vaak kan voorkomen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Artrose: stijfheid in gewrichten
Artrose is een aandoening in de gewrichten en heeft vaak te maken met slijtage van het kraakbeen. Gewrichten maken het mogelijk om je arm te kunnen buigen of je enkel te kunnen draaien. Het zijn eigenlijk de scharnieren van twee botdelen en zorgen ervoor dat je grote bewegingen kan maken. Gewrichten van mensen en zoogdieren zijn hetzelfde opgebouwd. Zo bestaan gewrichten uit twee of meer botten die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, dankzij pezen en spieren. Ze zijn ingepakt in een beschermend kapsel en voorzien van een dikke laag kraakbeen. Het kraakbeen is verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van de beweging en fungeert als een stootkussen om schokken (van bijvoorbeeld vallen of springen) op te vangen. Daarnaast is het gewrichtskapsel voorzien van een slijmvlieslaag die als smeermiddel werkt voor het gewricht en helpt wrijving en slijtage te beperken. Zonder deze zogeheten synoviale laag en het kraakbeen zouden beide gewrichtsdelen over elkaar schuren en het gewricht snel slijten. Met de jaren verdwijnt het kraakbeen beetje bij beetje, waardoor de demping vermindert en de botdelen tegen elkaar aan kunnen komen en bij een beweging over elkaar heen schuren. Dat geeft pijn. Deze slijtage heet artrose en kan voorkomen door ouderdom, overgewicht en herhaalde overbelasting.
Minder fijn wandelen
Wanneer je hond dus last heeft van gewrichtsslijtage dan zal je dat vooral merken in zijn verminderde mobiliteit. Dat betekent dat opstaan na een tijdje te hebben gelegen veel moeizamer gaat, je vriendje geen zin heeft om te wandelen of te spelen en dat hij minder zin heeft om actief te zijn. De bank op- en afspringen, traplopen en rennen zijn allemaal bewegingen die veel moeite en pijn kunnen kosten. Vaak zie je het zelf niet dat je hond (of kat) artrose heeft, totdat er echt grote gedragsveranderingen ontstaan. Slijtage van de gewrichten gebeurt namelijk heel geleidelijk, waardoor je eigenlijk meegroeit met de veranderde bewegingsvrijheid van je huisdier.
Voorkom overbelasting
Kun je artrose voorkomen? Het is heel lastig om daar een antwoord op te geven. Net als bij mensen is het goed om overbelasting van de gewrichten door overmatig bewegen en overgewicht te voorkomen. Vooral als je hondje wat ouder wordt, is het goed om daar extra op te letten. Daarom zet ik mijn rakker geregeld in een speciale buggy als we langere stukken gaan afleggen of gaan winkelen. Zo kan meneer zich niet overbelasten en wordt hij ook niet onder de voet gelopen. Daarnaast kan goede voeding helpen om de algehele gezondheid van je hond qua botten, spieren en weerstand te verbeteren en in stand te houden. Helaas zijn sommige honden toch gevoeliger voor het ontwikkelen van artrose, zelfs al zorg je nog zo goed voor ze.
Pijnstilling en goede zorgen
Helaas is artrose nog niet te genezen. Wel kun je met behulp van pijnstilling en heel veel goede zorgen de levensvreugde van je harige vriend of vriendin verbeteren. Je dierenarts kan daar heel veel meer over vertellen. Veel dierenartsen doen deze maand een (gratis) preventieve artrose-check, dus het is goed om daar eens naar te informeren. Heeft je hond artrose dan zou je naast pijnstilling ook kunnen investeren in een warmte kussen. Zorg dat je hond sowieso niet op een koude vloer ligt, want dat kan de pijn verergeren. Warmte, bijvoorbeeld door een schapenvacht, dikke deken of een speciaal seniorenkussen, helpt om de spieren soepel te houden. Hierdoor kan kreupelheid na het opstaan iets minder zijn. Daarnaast kun je nog overwegen om fysiotherapie of hydrotherapie met je hond te gaan doen. En in sommige gevallen kan een operatie zelfs helpen. Informeer hier ook naar bij je dierenarts. Zij weten namelijk precies bij wie je hiervoor kan aankloppen. Overigens kun je ook voor andere ouderdomskwalen terecht bij de dierenarts.
Bloeddonatiedagen en operaties
Wil je meer weten over artrose bij de hond? Kijk dan ook op
AniCura.nl. Dit is een netwerk van dierenklinieken in Nederland. Op hun website kun je bijvoorbeeld meer lezen over hoe artrose kan worden geconstateerd bij je hond en of een operatie uitkomst kan bieden. Wist je trouwens dat AniCura onlangs Bloeddonatiedagen voor honden en katten hebben georganiseerd? Maar liefst 22 honden en 26 katten hebben tijdens deze dagen bloed gedoneerd voor hun mede-viervoeters. Bij een operatie, ongeluk of auto-immuunziekten is namelijk vaak een bloedtransfusie nodig (dat geldt ook voor mensen) en AniCura wilde hiermee onder de aandacht brengen dat er een tekort is aan dierlijk bloed in Nederland en donoren dus heel belangrijk zijn, omdat dit dierenlevens kan redden. De AniCura dierenklinieken in Rijswijk, Amsterdam en Dordrecht fungeren sinds een jaar als bloeddonatiecentrum voor de Animal Blood Bank Benelux (ABB). De donatiedagen waren heel succesvol, maar ook buiten deze dagen om kun je terecht bij deze klinieken als je met je hond of kat bloed wil doneren. Wil je daar meer over weten, check dan het artikel over
de Bloeddonatiedagen op de website van AniCura. Hier vind je meteen hoe je je huisdier kan aanmelden en aan welke eisen de aanmelding moet voldoen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.