donderdag 24 oktober 2024

Stadsbeeld Bitte nicht wieder klauen

Wat doe je als gemeente wanneer een standbeeld uit je stadsbeeld is verdwenen doordat deze is gestolen? Dan schrijf je een wedstrijd uit in de hoop dat er een beter standbeeld teruggeplaatst kan worden. De prijsvraag werd gewonnen door Kathrin Schlegel en zij maakte een toepasselijk standbeeld waarvan je niet precies kan zien wat het is, want het is nog bedekt. De titel? Bitte nicht wieder klauen, oftewel: Steel deze niet weer, alsjeblieft. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bitte nicht wieder klauen

gemaakt door: Kathrin Schlegel
gemaakt van: Roestvrijstaal
bestaat uit: Een zwevend doek of laken
staat aan: Willem de Zwijgerplantsoen in Utrecht
staat sinds: 2011

Niet stelen

Op de plek van Bitte nicht wieder klauen stond tot 2009 het standbeeld ‘De Balspelers’ uit 1966 van Jan Spiering. De sokkel bleef wel staan en Kathrin gebruikte deze voor haar zwevende werk. Van een afstandje lijkt het op een in de zon glimmend spookje, maar dat is het niet. Het doek omhult een afwezig zijnde standbeeld. Wat het is, dat weten we niet, het moet nog onthult worden. Het prachtige is dat het roestvrijestaal gedrapeerd is als een doek en het dus heel luchtig lijkt. Het glanzende effect weerspiegelt door de plooien op bijzondere wijze de omgeving. Het standbeeldje is niet groot, maar wel groots door zijn uitstraling. Het kan een sprookje zijn, een spookje of gewoon een aanstaande onthulling. Je mag het zelf invullen. En dat maakt dit beeldje extra bijzonder.



Kathrin Schlegel: kunst van het weglaten

Afwezigheid van aanwezigheid, dat is de rode draad van het werk van Kathrin Schlegel (1977), aldus de website van de Gemeente Utrecht over kunst in de openbare ruimte. Haar werk is heel bijzonder en haast poëtisch om te zien. Het lijkt zo luchtig soms, soms juist heel zwaar, er ontbreekt altijd iets wat je zelf kan invullen. Een engel met 1 vleugel, een voetstuk wat zelf bellenblaast en een glanzend doek van roestvrij staal wat zweeft tussen de takken van een boom… het zijn allemaal prachtige kunstwerken. Het mooie aan haar werk is dat het allemaal specifiek voor een bepaalde plek wordt ontworpen. Bitte nicht wieder klauen is echt geïnspireerd op het verhaal van de gemeente Utrecht en op die wijze ontstaan. Kathrin is geboren in Nordhorn, Duitsland, maar woont en werkt in Amsterdam. Haar opleidingen heeft ze zowel in Nederland als in Duitsland genoten. Haar werk kan je vaak zomaar in het straatbeeld tegenkomen, maar ze exposeert ook in Nederland, Duitsland, China, de VS en Finland.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.