maandag 18 december 2023

Hond Gezond Tips voor Kerst & Oudjaar

Het is een thema wat natuurlijk ieder jaar terugkomt: de feestdagen. Ik vier de feestdagen graag met familie en natuurlijk met mijn hondje, want ik ben nu eenmaal zijn hondenmama en hij is deel van de familie. Het vieren van de feestdagen met veel mensen over de vloer kan voor je hond nog wel eens een beetje stressvol zijn. Net als het mee willen snoepen van al dat lekkers op tafel, waar hij eigenlijk helemaal niet aan mag zitten. Met deze tips vier je samen met je harige vriendje heerlijke feestdagen! Plus links naar eerder verschenen artikelen op mijn website over Kerst, stress en vuurwerk. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Zorg voor hondensnoepjes

Mijn hond heeft tegenwoordig het idee dat als ik het kan eten, hij het ook wel lust. Nu zal dat laatste in zijn geval het probleem niet zijn, hij vindt namelijk heel veel lekker waaronder rauwkost, maar het is natuurlijk niet altijd goed om je hondje mee te laten eten van alles wat op tafel komt. Bovendien zijn er kruiden en andere zaken bij (zoals chocola) die levensgevaarlijk voor je hond kunnen zijn. Neem daarom altijd zijn eigen hondensnoepjes mee of bak ze zelf. Dat laatste is nog leuk om te doen ook! Leuke recepten zijn er volop te vinden. Bijvoorbeeld van Good Boy Ollie en Allrecipes.com.

2. Voed je gasten op

Natuurlijk is het leuk als de hond bij je komt zitten doordat je hem of haar iets te eten geeft. Het lijmen met eten is vaak iets wat gasten ongevraagd doen. Voed daarom je gasten op en geef aan dat ze eerst even moeten checken bij jou of je hond iets van de tafel mag hebben. Jij weet immers wat je hond wel en niet mag eten. Misschien heeft je hond wel een speciaal dieet of een allergie! Je mag dus best streng optreden, het gaat hier toch om je harige vriendje. Zorg dat je dus weet wat je hond krijgt en maak een bordje met snackjes voor je hond. Zoals de zelfgebakken koekjes of juist wat groente wat je hond mag eten.

3. Eigen plekje

Is je hond niet zo dol op visite, zelfs als het bekenden zijn? Dat kan. Zorg daarom dat je hond zichzelf kan terugtrekken op een plekje waar hij of zij zich veilig voelt. Dit kan natuurlijk een bench zijn, maar ook de mand of favoriete deken. Zet deze dan niet in de buurt van de visite, maar op een rustige plek, zoals de bijkeuken of slaapkamer. Laat de deur open, zodat je hond zelf kan kiezen waar hij of zij wil zijn. Dat scheelt in stress en nerveuze trekjes. Is je hond heel nerveus dan kun je nog overwegen om iets rustgevends te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bach Rescue Remedy Pets of Beaphar No Stress tabletten. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de betere dierenspeciaalzaak. De Bach Rescue Remedy Pets is zelfs gewoon bij Holland & Barrett te koop.

4. Vuurwerk

Vuurwerk is hartstikke mooi en ik ben er dol op als dit met Oudjaar om middernacht wordt afgestoken. De rest van het jaar kan al dat geknal mij eigenlijk gestolen worden. Mijn hond is gelukkig niet bang voor dat geknal, al kan dit nu hij wat ouder aan het worden is wel gaan veranderen. Ga jezelf vuurwerk afsteken of wordt het bij je in de buurt veel afgestoken en is je hond daar absoluut niet van gediend? Zorg dan dat hij bij jou een veilige haven kan vinden. Blijf binnen en zorg dat hij niet naar buiten kan glippen. Desnoods doe je rond middernacht even de riem om in huis. Zoek een plek in huis waar je hond het minste hoort en zich veilig voelt. Bij erg hoge stress kunnen eerder genoemde rustgevers zeker helpen. Raadpleeg van te voren je dierenarts of dierenspeciaalzaak voor nog meer tips.

5. Veiligheidsmaatregelen

Plaats de Kerstboom, hulst, maretak en kerststukjes met verse dennentakken buiten het bereik van je honden, zodat ze niet in de verleiding komen om in deze (schadelijke) kerstversiering te happen. Zorg dat je hond niet te dichtbij open vuur kan komen. Denk hierbij aan kaarsen op tafel, maar ook aan het fonduestel op tafel. Neem veiligheidsmaatregelen die je ook zou nemen voor kleine kinderen. Zo worden de feestdagen veilig en leuk voor iedereen.

6. GENIETEN

Een belangrijke tip: lekker genieten! Maak een mooie foto van je vriendje bij de Kerstboom. Zet hem even een haarbandje met rendiergewei op voor een extra schattig effect. Ga lekker wandelen, zorg voor lekkere hapjes voor jezelf en je hond en maak het de mooiste tijd van het jaar. Want herinneringen maken met je harige vriendje is eigenlijk het meest belangrijk. Fijne feestdagen!

Lees ook…

Het thema Feestdagen, vuurwerk en veiligheid komt geregeld terug op mijn website. Wil je nog meer leuke tips voor de feestdagen? Lees dan onderstaande artikelen eens door.
Hond Gezond Feestdagen & Winterse tips
Knallend en kleurrijk het nieuwe jaar in
Hond Gezond Stop met vuurwerk
Hond Gezond Tips bij angst
Hond Gezond Tips bij vuurwerkangst
Huisdier en vuurwerk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.