donderdag 7 december 2023

Beschuit met muisjes! Geboortenieuws uit de dierentuin

Hoera! Er zijn weer allemaal bijzondere geboortes geweest in de Nederlandse dierentuinen sinds de laatste editie van Dierentuinnieuws hier op de website. Het blijft bijzonder als er een dier wordt geboren. Vooral als het om een diersoort gaat welke op het randje van uitsterven staan of zeer kwetsbaar zijn in het wild. Dit keer kan ik geboortenieuws delen uit Dierenrijk, Beekse Bergen, ZooParc Overloon en GaiaZOO. Waar ga jij binnenkort op kraamvisite? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

IJsbeertje geboren in Dierenrijk

Begin november zagen de dierverzorgers van ijsbeer Frimas in Dierenrijk al dat er iets aanstaande was. Ze trok zich namelijk al geregeld terug in de kraamkamer. En eind november was het zover: Mama Frimas is bevallen van een kleintje. De bevalling vond in alle rust plaats en zowel moeder als de kleine maken het goed. Je moet op de foto goed kijken, want een pasgeboren ijsbeertje is niet veel groter dan een cavia, maar je ziet duidelijk dat de kleine tegen haar aanligt. Ervaren moeder Frimas zal voorlopig met de kleine in de kraamkamer blijven. De kraamkamer is een apart verblijf, gekoppeld aan het binnenverblijf van de ijsberen. Deze ruimte is gebouwd zodat drachtige ijsberen zich terug kunnen trekken voor de bevalling. Bij het ontwerpen van de kraamkamer is ook gekeken naar het natuurlijke gedrag van ijsbeervrouwtjes in het wild. Je kan de kleine dus nog niet buiten bewonderen, maar wel via een live verbinding met de webcam op een scherm in het park. (foto: Dierenrijk)

Reuzenmiereneter geboren in ZooParc

In ZooParc Overloon werd eind November een reuzenmiereneter geboren. Moeder Tousle heeft na een dracht van ongeveer zes maanden haar kleintje veilig en gezond op de wereld gezet. Het geslacht is nog niet bekend, dus het diertje heeft nog geen naam. Maar de kleine klampt zich wel stevig vast aan de vacht van zijn moeder. Zo zit hij (of zij) mooi in camouflage. De kleine is niet de eerste telg van Tousle. Als ervaren moeder heeft ze binnen het Europees managementprogramma al drie gezonde zoons grootgebracht. (foto: ZooParc Overloon)

Geboortegolf in GaiaZOO

Aan het begin van november meldde GaiaZOO een heuse geboortegolf vanuit het park. Zo werd er girafje geboren. De dierverzorgers hebben lang uitgekeken naar deze geboorte en waren blij verrast om de kleine op een zaterdagochtend naar haar moeder te zien staan. Moeder en kleine maken het goed. Op de pampa van GaiaZOO zag een vicuña het levenslicht. Het jong heeft zich al goed aan de bezoekers laten zien en het wandelt lekker mee met de kleine kudde. Tot slot is er nog een zeldzame roodgezicht slingeraap geboren. Dat is best bijzonder, want in de gezamenlijke Europese dierentuinen leven nog zo’n veertig roodgezicht slingerapen en geboortes zijn zeldzaam. Deze kleine doet het in ieder geval goed. Nu heeft hij nog een zwart koppie, maar hij zal vanzelf het kenmerkende rode gezichtje krijgen van zijn ouders. (foto’s: GaiaZOO)


Tweede Afrikaanse olifantenkalfje geboren in Beekse Bergen

Nog geen maand na de geboorte van het eerste Afrikaanse olifantenkalf, is in Safaripark Beekse Bergen een tweede kalfje geboren. Zondagavond werd een gezond meisje geboren en ze heeft de naam Ajuba gekregen. Het is voor mama Bongi het eerste kalfje. De geboorte werd per toeval ontdekt, omdat een dierverzorger nog even een blik wierp op de webcam. Ze zag ineens de kleine Mosi met het nieuwtje kleintje rondstappen. Ajabu had een wat moeilijke start om aansluiting te vinden bij de kudde, maar inmiddels wandelt ze al lekker met haar tante Pina, nichtje Mosi en oma Punda door de stal. Het is nu nog wachten op het derde kalfje waarvan de ervaren moeder Punda in verwachting is. De kleine is met de familie op vaste tijden in de stal te bewonderen. (foto’s: Mariska Vermij-van Dijk/Beekse Bergen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.