vrijdag 8 december 2023

Uitgelicht Lichtjesfeesten bij dagjes uit

Duizenden twinkelende lichtjes, stoere projecties, toffe lasershows en heel veel prachtige met de hand gemaakte bijzondere lampionnen; de dierentuinen en andere dagjes uit pakken weer flink uit om de donkere dagen voor, na en in het nieuwe jaar van betoverende verlichting te voorzien. Je kijkt werkelijk je ogen uit. Binnenkort volgt een artikel met verschillende lichtjesfeesten waar je naar toe kan tijdens of voor de Kerstvakantie, vandaag belicht ik het fenomeen van lichtjesfeesten en wat het eigenlijk met een mens doet. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Betovering van lampjes in het donker

Wat is dat toch, wanneer je in de winter al vroeg in het donker terecht komt, dat juist kerstverlichting zo sprookjesachtig is? Komt dat doordat het avond is en je niet ziet dat de lampen ergens op een stroomnetwerk zijn aangesloten? Is het omdat het donker de lichtjes op feeërieke wijze laten zweven, als dwaallichtjes in de nacht? Er zijn wel wat studies gedaan naar het effect op mensen van sfeerverlichting, zoals wij die in de decembermaand extra ervaren. Vooral persoonlijke ervaren vroeger en het gevoel van geborgenheid en gezelligheid helpen mee dat we een dergelijke reactie hebben op deze buitenverlichting. Het persoonlijke gevoel van magie kan dus sterk afhankelijk zijn van je eigen ervaringen, herinneringen en percepties van wat als betoverend wordt beschouwd. Als ik lichtjes zie buiten (of binnen net zo goed) dan voelt dat in ieder geval heel magisch.

China Light: sprookje in het donker

In 2012 streek het China Light Festival voor het eerst neer in Nederland en wel in Rotterdam in het park bij de Euromast. Twee jaar later, in 2014, genoot je in de Botanische Tuinen van Utrecht van ditzelfde lampionnen spektakel. Een aantal dierenparken werkten de jaren erna met deze organisatie om de lantaarnvoorstellingen te integreren rondom de bewoners. Inmiddels is China Light Festival een waar begrip. Ook dit jaar kun je genieten van hun lantaarnkunst en wel in Parijs, Mechelen, Halle (Saale), Keulen en Pont-Scorff. In Nederland zijn dit jaar ook lantaarnfestivals om van te genieten, maar deze worden niet in samenwerking met China Light Festival georganiseerd. De lantaarns kunnen van alles voorstellen en worden helemaal met de hand gemaakt. Van Sprookjes van 1001 Nacht tot aan schattige dierentuinbewoners; ieder kunstwerk betovert en maakt van de winterse avondlucht een waar spektakel.

Lichtprojecties

Een andere vorm van verlichting die een beetje extra magie toevoegt aan het donker zijn lichtprojecties op de gevel. Zo heeft het nijntje museum in Utrecht ieder jaar een klein verhaaltje waarbij de hele gevel tot leven komt. Vanaf het moment dat het donker wordt, dus dat is al vroeg, kun je allerlei mooie dingen tegenkomen op de gevel. Er zijn vast meer organisaties die dat doen om zo de magie levend te houden voor voorbijgangers. Soms zijn er zelfs speciale routes die je kan wandelen om zo al deze gevels te kunnen bewonderen in een stad. (foto: nijntje museum)

Lichtkunstfestivals

Licht kan dansen, twinkelen en doven om weer aan te gaan. Een lichtkunstfestival brengt muziek, beweging en gekleurde lichtjes allemaal samen. Een aantal jaar geleden bezocht ik bijvoorbeeld zo een festival in Slot Zeist, waar je tijdens een tocht in het donker steeds op een nieuw schouwspel werd getrakteerd. In het Kralingsebos geniet je al jaren van De Grote Schijn, waarbij je allerlei bijzondere lichtspektakels kan bewonderen. Het is altijd snel uitverkocht en biedt een prachtig magisch schouwspel.

Lichtjes in het donker

Dit zijn slechts enkele van de vele voorbeelden hoe dagjes uit verlichting toevoegen aan hun uitjes. Veel parken ‘beperken’ zich tot duizenden twinkelende lichtjes die je pad in de duisternis verlichten. Dat is al schitterend om te zien! Volgende week ga ik een aantal uitjes die dit jaar uitpakken met gezelligheid en sprookjesachtige lichtjes bij elkaar brengen in een artikel. Zo kun je nog meer licht aan de donkere dagen voor Kerst (en na Kerst) toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.