maandag 25 december 2023

Goed Doel Polar Bears International

Het is al best een aantal jaren aan de orde; klimaatverandering. Er werd toen ik een klein meisje was al gewaarschuwd dat de poolkappen aan het smelten waren. Op de Noordpool wonen allerlei dieren die afhankelijk zijn van het pakijs en de sneeuw. Zo bouwen bijvoorbeeld ijsberen holen in de sneeuw en jagen ze via het ijs op hun prooi (meestal ringelrobben). Polar Bears International zet zich al jaren in voor de ijsberen en hun leefgebied. Deze organisatie doet dat op verschillende manieren. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries) WILDLANDS

Educatie, onderzoek en politieke lobby

Het beschermen van ijsberen en de Noordpool is een hele klus, daarom zet Polar Bears International zich in op verschillende vlakken. Op die manier hopen ze zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ze richten zich op educatie, onderzoek en hebben een actieve politieke lobby. Via deze vlakken probeert de stichting om mensen te laten verwonderen over hoe mooi de poolcirkel is en dat dit niet verloren mag gaan. Bewustwording wat het betekent voor de hele wereld als dit unieke natuurgebied verdwijnt, is daarbij een belangrijke pijler. Polar Bears International heeft voor basisonderwijs en middelbare scholen interessant lesmateriaal ontwikkeld, waarin alles over de wereld van de ijsbeer wordt besproken. Maar ook volwassenen kunnen workshops en lezingen volgen die te maken hebben met de ijsbeer. Deze zijn vooral bedoeld voor mensen die veel in aanraking komen met ijsberen. Mens-dier-conflicten nemen namelijk toe als de ijsberen niet voldoende eten kunnen vinden. Naast workshops zet de organisatie zich ook actief in om mens-dier-conflicten op te lossen.

Wetenschappers

Om het leefgebied en de ijsberen te kunnen beschermen, is het belangrijk om precies te weten wat de stand van zaken is. Hiervoor heeft Polar Bears International wetenschappers in dienst die precies dat onderzoeken. Waar wonen de ijsberen precies, hoeveel ijsberen zijn er nog in het wild en hoe groot is hun leefgebied nog, zijn de vragen waar ze zich mee bezig houden. De ijsberen worden gevolgd met zenders, camera’s en drones om zo hun migratiepatronen te kunnen volgen, maar ook het gedrag van de dieren te monitoren.

Dierenparken en Polar Bears International

Wist je dat Polar Bears International actief gesteund wordt door verschillende dierenparken en hun natuurbehoud fondsen in Nederland? Zo leer je meer over ijsberen en Polar Bears International in WILDLANDS, Dierenrijk, AquaZOO en Ouwehands Dierenpark. Soms kun je door het kopen van een speciaal souvenir of het doen van een donatie in het park Polar Bears International steunen.


Bewoners uit WILDLANDS, Dierenrijk, AquaZOO, Ouwehands Dierenpark

Help mee

Je kan dus via verschillende dierentuinen een steentje bijdragen aan het behoud van ijsberen en de Noordpool. Maar er is nog veel meer wat je kan doen om klimaatverandering en dus opwarming van de aarde tegen te gaan. Het zijn natuurlijk de geijkte aanbevelingen: ga fietsen in plaats van met de auto, verbruik minder energie in huis en verspil minder eten. Op de website PolarBearsInternational.org vind je naast manieren van doneren ook allerlei toffe uitdagingen. Zoals de Power Down Challenge en Pedal for Polar Bears. Er is dus veel mogelijk om een steentje bij te dragen aan het behoud van de ijsbeer en zijn leefgebied.


Ouwehands Dierenpark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.