woensdag 27 december 2023

Schrijfcoachtip Inspiratie

Iedere schrijver zal er een keer mee te maken krijgen: geen inspiratie. De een noemt dat writers’ block, maar dat hoeft het eigenlijk niet te zijn. Inspiratie zoek je bijvoorbeeld ook om de sprankeling in een scène terug te brengen of voor hoe je karakter eruit ziet. Het hebben van geen inspiratie hoeft niet altijd te betekenen dat je dus niet weet wat je wil schrijven of waar je verhaal over moet gaan. Je hebt alleen even geen idee hoe te beginnen of hoe de omgeving eruit ziet waar je personage zich bevindt. Hoe kom je dan aan inspiratie om verder te gaan met je verhaal? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Pinterest Prikbord

Momenteel doe ik zelf weer een cursus, namelijk Kinderverhalen schrijven van de LOI. En hoewel het voor mij een soort van open deur was, is het wel een goede tool om eens te delen. Maak een prikbord met ideeën. Zelf heb ik meerdere Pinterest inspiratieborden, bijvoorbeeld voor hobby, met gekke quotes uit andere boeken of met kleurplaten. Het klinkt misschien gek, maar het is heerlijk om dergelijke prikborden te hebben. Op die manier kun je bijvoorbeeld het huis waar men woont samenstellen of het decor van een vakantie beter schetsen. Maak voor je verhaal ook eens een prikbord of verzamel gewoon plaatjes die je leuk vindt. Wellicht helpt het je later inspiratie te krijgen voor je verhaal!

Schrijf bijzondere dingen op

Ken je dat: soms hoor je anderen mensen iets zeggen of er gebeurt iets bijzonders en later wil je zoiets verwerken in je verhaal, maar dan weet je niet meer precies wat het was? Hou altijd een notitieboekje bij, bijvoorbeeld in je telefoon, met dit soort pareltjes. Je weet nooit waar het goed voor is.

Ga lekker naar buiten

Inspiratie is te vinden in de gekste dingen. Ga daarom eens lekker naar buiten, maak een wandeling, ga naar een dierenpark, pretpark of het museum. Geniet van bloemen en planten. Denk even niet aan je verhaal en je zal zien dat de inspiratie vanzelf komt. Wat als je hoofdpersoon achtervolgd wordt door de Keukenhof of schilderijen vervalst. Dergelijke ideeën doe je gemakkelijk op als je er even op uit gaat!

Schrijf even wat anders

Soms komt de inspiratie voor een verhaal niet, omdat je nog niet helemaal je hoofdpersonage kent. Je kan nog zoveel biografietjes maken of een omschrijving van het uiterlijk, maar daardoor kun je net datgene missen waardoor alles tot leven komt. Waarom maak je dan van je inspiratieloze moment geen gebruik om je personages beter te leren kennen? Hoe je dat doet? Ik vind het altijd leuk om ze dan een simpel taakje te laten uitvoeren. Hoe snijdt bijvoorbeeld je personage de paprika’s voor de pasta? Hoe doet diegene de was? Welke series binged je personage het liefst? Schrijf eens een scène hoe diegene het bed op maakt, of juist niet. Er zijn tal van deze taken en bezigheden die je kan helpen om je verhaal later weer op gang te brengen.

Geen inspiratie? Maak je niet druk!

Weet je even niet hoe het verder moet met het verhaal? Maak je niet druk. Ga lekker zelf even de was vouwen of totaal iets anders doen. Met een frisse blik lukt het je vast weer om de inspiratie te vinden voor dat ene hoofdstuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.