vrijdag 7 april 2023

Uitgelicht | 50 jaar Van Gogh Museum

De tentoonstelling Kiezen voor Vincent was de eerste tentoonstelling van het 50-jarige jubileum van het Van Gogh Museum. Het vertelt direct een heel bijzonder verhaal over de familie van Vincent en indirect over het ontstaan van het museum. Want zonder de familie van Vincent had dit museum in deze hoedanigheid niet bestaan. Er hangt een mooie familiegeschiedenis vast aan het museum wat door de tijd heen altijd is geëerd. En dat al 50 jaar lang. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Te zien in het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum is te vinden aan het Museumplein aan de kant van de Paulus Potterstraat in Amsterdam. Het museum bevat, uiteraard, de grootste collectie aan werken van Vincent, de brieven die hij schreef, zijn tekeningen en werk van andere kunstenaars die de familie Van Gogh verzamelde. In het Prentenkabinet zijn bijvoorbeeld ook een verzameling Japanse prenten opgenomen en bevat de kunstcollectie werken van onder meer Paul Gauguin, Jozef Israëls en Henri de Toulouse-Lautrec. In het oorspronkelijke gebouw (ontworpen door Gerrit Rietveld) is een vaste collectie te vinden van het werk van Vincent, in het nieuwe gebouw (geopend in 1999, ontworpen door Kisho Kurokawa) bevinden zich het Prentenkabinet en zalen waar wisselende tentoonstellingen met verschillende thema’s te zien zijn.


Een familiegeschiedenis

De familiegeschiedenis van de Van Goghjes zou best ideaal zijn geweest voor een reality serie, aangezien er best veel in hun levens gebeurde, in een zeer korte tijd. Het draaide daarbij altijd om de kunstschilder Vincent die samen met zijn broer Theo een heel innige band had. Theo hielp zijn broer met alles. Theo trouwde met Jo Bonger en zij kwam terecht in een heel hechte broederliefde. Samen kregen ze een kindje, wie ze ook Vincent noemden, naar zijn oom. Schilder Vincent maakte voor zijn pasgeboren neefje het schilderij van de amandelbloesem, niet wetende dat juist dat schilderij het eerste werk van de toekomstige directeur van het Van Gogh Museum zou worden. Na de dood van Vincent erfde Theo al zijn werk. Na Theo’s dood kwam de gehele verzameling in handen van Jo. Soms verkocht ze wat om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien, maar ze hield de werken zoveel mogelijk bij elkaar. Haar zoon Vincent werd ingenieur en had eerst weinig oog voor de kunst van zijn oom. Maar nadat Jo in 1925 kwam te overlijden, werden die werken wel ineens zijn bezit. Hij wilde het werk van zijn moeder (het beheren van de kunst) voortzetten en in 1960 richtte deze Vincent de Vincent van Gogh Stichting op. Hij, zijn vrouw en drie kinderen hadden zitting in de stichting.


Van verzameling naar museum

Op 21 juli 1962 werden er een paar belangrijke handtekeningen gezet door de Vincent van Gogh Stichting en de Staat der Nederlanden. Het document gaf aan dat de stichting de gehele verzameling van Vincent van Gogh en Paul Gauguin zou verkopen voor 15 miljoen gulden aan de Staat, in ruil voor een museum waarin deze collectie, inclusief tekeningen en brieven. Dit vormde het begin van het museum, wat in 1973 voor het eerst opende. Uiteraard bleef en blijft de familie Van Gogh nauw betrokken bij het museum, want het is toch altijd een familiecollectie vol herinneringen en prachtige werken van een bijzonder kunstschilder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.