woensdag 12 april 2023

Bloemencorso Bollenstreek 2023 staat voor de deur

Het Bloemencorso van de Bollenstreek rijdt op 22 april 2023 weer door de Bollenstreek. Van Noordwijkerhout tot aan Haarlem zal de stoet bestaande uit 1 kilometer aan praalwagens en met bloemen uitgedoste luxe wagens door de streek trekken. Men vertrekt dan al vanaf 9 uur ’s morgens om rond 10 uur in de avond in Haarlem aan te komen. Het is een evenement waar je gewoon een keer bij geweest moet zijn. Het is immers opgenomen op de UNESCO Immateriële werelderfgoedlijst. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

19 tot en met 23 april 2023

Het gehele Corsofeest start al op 19 april met de opbouwdagen. Tijdens deze opbouwdagen steken de vrijwilligers hun handen uit de mouwen om de praalwagens op te bouwen en de bloemen te steken. Op 21 april rijden de wagens een rondje in Noordwijkerhout tijdens het Lichtjescorso en kun je overdag de wagens al bekijken. Het hoogtepunt van het Corsofeest is natuurlijk het rijdende bloemencorso door de streek op zaterdag 22 april. Op zondag 23 april kun je de wagens dan nog bekijken in Haarlem waar ze te vinden zijn langs de Nassaulaan en Gedempte Oude Gracht.

Keukenhof Praalwagen

In Keukenhof vond gisteren een bijeenkomst plaats, waarbij de laatste nieuwtjes rondom het Corso werden gedeeld. Jeroen Duyster, directeur Keukenhof, benadrukte nog maar eens hoe fantastisch het Corso eigenlijk is: ‘Zowel Keukenhof als het Bloemencorso verenigen de bollenstreek en zorgen voor toerisme. Er komen heel veel bezoekers vanuit Nederland en ver over de grenzen speciaal voor deze evenementen naar de regio. De vrijwilligers die het Corso organiseren zorgen iedere keer weer voor een zeer grote economische impuls in de streek en daar wil ik zeker mijn waardering voor uitspreken.’ Uiteraard rijdt er tijdens het Bloemencorso van de Bollenstreek een praalwagen mee van Keukenhof. De praalwagen staat in het teken van Landgoed Keukenhof en is ontworpen door Kees Tak. Scouting Graaf van Lynden Lisse gaat de praalwagen steken.

Bijzondere praalwagens

Corsovoorzitter Willem Heemskerk had nog echte Corsoweetjes die tot op gisteren nog echt geheim waren. Zo kon hij mededelen dat praalwagens 15 en 16 zijn toegevoegd aan de line-up van de praalwagens. Nummer 15 is Centenary Schoonderbeek Installatie, een bedrijf wat dit jaar haar 100-jarige jubileum viert. Dit bedrijf uit Hillegom is een echt familiebedrijf en mag dus niet in het Corso ontbreken. De laatste wagen die is toegevoegd aan de line-up is van een zeer bijzondere partner, namelijk Netflix! De praalwagen gaat de Bridgerton prequelserie Queen Charlotte promoten. Uiteraard zal de praalwagen eruit zien alsof deze zo uit de serie is komen rijden, maar dan voorzien van echte Nederlandse voorjaarsbloemen.

Duurzaam Corso

Natuurlijk staat duurzaamheid hoog in het vaandel van het Bloemencorso van de Bollenstreek. ‘Het lichtjescorso zal daarom dit jaar verlicht zijn door middel van LED verlichting,’ vertelt Willem. ‘En we gaan met Mycelium platen werken op twee praalwagens om de bloemen in vast te steken, in plaats van piepschuim. Ze worden straks gebruikt in de wagens van de Rabobank en Provincie Noord-Holland. Ons tweede grote duurzaamheidsinitiatief is te vinden achter de praalwagen van Lisse 825 jaar. Deze wordt namelijk van energie voorzien dankzij een EcarPOWER batterij op wielen.’ Deze twee pilots moeten het begin gaan vormen van een grote verduurzamingsactie binnen het Corso de komende jaren. Dus laten we hopen dat dit uiteraard helemaal goed gaat.

Nieuwe Corsoprijzen

De winnaars van de mooiste luxewagen en praalwagen krijgen een mooie Corsoprijs. Dit jaar worden er aan de winnaars tulpenvazen uitgereikt die zijn ontworpen en gemaakt door kunstenares Sarah Michael. Zij woont in De Zilk (en dus middenin de Bolllenstreek) en heeft een moderne, kleurrijke twist gegeven aan de tulpenvaas. En let ook even op de pootjes, want dat zijn toch net echte bloembollen? De kleurrijke keramieken kunstwerken van Sarah vind je overigens op SarahMichael.nl.

Tulip Spritz

Zeg maar ‘dahag Aperol Spritz’ want er is een nieuwe cocktail die het in de Bollenstreek zeker gaat maken, genaamd Tulip Spritz. Deze cocktail bevat wodka van tulpenbollen van Clusius en is als Spritz met een schijfje limoen, blaadje munt en vlierbloesem en wat spuitwater echt een heerlijke verfrissende alcoholische versnapering! Uiteraard werd er tijdens het Corso persmoment door alle aanwezigen mee geproost. En hoe het smaakt? Lekker fris, zoet en bloemig – uiteraard. Benieuwd naar de Tulip Spritz of de tulpen wodka? Kijk dan op Clusius.com.

Vrijwilligers gezocht!

Zonder vrijwilligers is er geen Bloemencorso. Wil jij wel een handje toesteken in de organisatie? Kijk dan op de website om te zien hoe je je kunt aanmelden. Liefde voor bloembollen en bolbloemen is natuurlijk wel gewenst. Overigens vind je op de website ook allerlei nieuws, de route, het programma en meer. Je kan er tevens tickets voor de opbouwdagen kopen. Kijk dus op Bloemencorso-Bollenstreek.nl en laat de voorpret voor het Bloemencorso Bollenstreek maar vast beginnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.