donderdag 20 april 2023

Stadsbeeld Stier

Het Stadsbeeld van deze maand is een beetje koppig, kan een wat opvliegend temperament hebben en is het sterrenbeeld voor dit moment van april. Jazeker, het gaat om een standbeeld van een echte stier. Nou ja, echte stier, hij lijkt meer op een hoepeltje en is best smal als je er achter of voor staat. Toch is het een bijzonder standbeeldje, want er liggen heel wat voetstappen en fietsmomentjes van mij rondom… En dat is toch zeker hartstikke mooi. Maar van wie is deze gehoornde vriend en hoe lang staat hij er eigenlijk al? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Stier

gemaakt door: Fons Bemelmans
gemaakt van: brons
bestaat uit: een stier op een sokkel van natuursteen
staat in: Park de Gagel, Utrecht
staat daar sinds: 1981

Als een hoepeltje

Stier van Fons Bemelmans is een bijzonder dier, want deze kan zich in een heel ongewone bocht wringen. Zowel de kop is naar de buik gedraaid, alsmede de voor- en achterpoten. Het levert een elipsvormig standbeeld op waar je naar blijft kijken. Op één van de hoeven staan de initialen FB te lezen. Niet al het werk van Fons draagt deze initialen, maar Stier toevallig wel. Het is niet vreemd dat deze stier zichzelf zo als een yoga meester kan opvouwen en er een beetje uit lijkt te zien als een discus; Fons staat bekend om zijn spannende lijnen en een tikkeltje vervreemding in zijn kunst. Hierdoor blijf je er naar kijken. Overigens biedt Stier een mooie uitkijkplek in Park de Gagel. Vanaf de weg kun je hem al zien en bij hem staande kijk je enerzijds uit over de kinderboerderij en anderzijds over de weg en al het groen wat er tussenzit. En als je achter hem gaat staan, lijkt het net of hij deze dynamische houding heeft aangenomen om eens lekker van de berg af te rollen!



Fons Bemelmans

Fons Bemelmans (geboren onder de naam Alphons Willem Bernhard Johannes Bemelmans) is geboren in Maastricht op 8 januari 1938 en nog altijd actief als kunstenaar. Hij is voor bekend als beeldhouwer, maar daarnaast is hij ook begenadigd edelsmid, kunstschilder, penningkunstenaar en graficus. Hij startte zijn opleiding tot kunstenaar als edelsmid in 1955 aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht. Dat hij goed was in zijn ambacht bleek al snel toen hij in 1958 al de St.-Lucasprijs won. Een prestigieuze prijs die aan veelbelovende studenten werd uitgereikt. In de jaren 60 van de vorige eeuw genoot hij nog opleidingen in Keulen en Milaan. Hij werkt en woont nu in Eijsden. Fons heeft een heel eigen stijl, waarbij abstractie en figuratieve kunst elkaar raken. Zijn favoriete thema’s zijn klassieke mythen en sagen. Iets wat je bij Stier ook zeker naar voren voelt komen. Door heel Nederland zijn er beelden van Fons te vinden, waarvan de meeste in Maastricht en die ervan in Utrecht en wel deze Stier, maar ook Pegasus en Gaia.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.