donderdag 6 april 2023

Dierentuinnieuws | Afscheid Bokito, geboortenieuws en meer

April is aangebroken en de afgelopen maanden is er weer veel gebeurd in de dierentuinen van Nederland. Zo zijn er weer veel dieren geboren wat heel schattige taferelen oplevert, stampen er weer dino’s rond en worden er LEGO dieren neergezet. Klik dus snel op Meer Lezen en ontdek al deze vrolijke nieuwtjes. En een triest nieuwtje wat gisteren door Diergaarde Blijdorp bekend werd gemaakt… (foto’s, mits anders aangegven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Dag prachtige Bokito

Blijdorp is in rouw en met hen alle liefhebbers van Bokito. Wat een schitterende gorilla was hij en wat verdrietig om te vernemen dat hij dinsdag 4 april op 27-jarige leeftijd is overleden. Volgens het bericht van Diergaarde Blijdorp is hij tijdens een onderzoek onder narcose overleden. Waarom? Dat weet men nog niet, maar wordt uiteraard nog onderzocht. Medewerkers en de gorillagroep zijn zeer aangeslagen en ik wil daarom ook iedereen via deze weg heel veel sterkte wensen met dit grote verlies. Bokito is een Blijdorp icoon en dat zal hij altijd blijven. Geboren op 14 maart 1996 in Zoo Berlijn verhuisde hij in 2005 naar het blije dorp. In 2007 ging zijn faam de hele wereld over, vanwege een ontsnapping en daarna moesten dierverblijven Bokitoproof worden. Hij kreeg tien kinderen en adopteerde een pleegzoon, Nasibu. Dit is zeer bijzonder, want pleegkinderen hebben bij gorilla’s is zeer ongebruikelijk. Bokito was een echte familiegorilla. We gaan hem missen.

Geboortenieuws DierenPark Amersfoort

Het jubilerende DierenPark Amersfoort heeft de afgelopen weken heel veel babynieuws gedeeld. Zo is er in het park voor de allereerste keer een kuiken uit het ei gekropen bij de kroeskoppelikanen die al sinds 2014 in het park leven. Bij de zwartvoetpinguïns is ook een kleintje uit zijn ei gekomen. De ouders beschermen hun kleine goed, dus het is even speuren om dit donzige kuiken te kunnen zien. Even verderop in het park kun je de drie telgen van de stokstaartjes bewonderen. Deze kleine donderstenen zijn oud genoeg om buiten te spelen. Mag het park dit jaar nog meer kleintjes verwelkomen? De eerste dekkingen bij de tijgers zijn inmiddels waargenomen, dus wie weet! Verder zijn er de afgelopen maanden een grijpstaartskink en een tweeling galago-aapjes geboren in het park. (foto’s: DierenPark Amersfoort)


Vrijkaartje in ruil voor fruit bij Taman Indonesia

Bezoek je de komende tijd Taman Indonesia op zaterdagen dan kun je het park gratis bezoeken als je een maaltijd meeneemt voor de dieren. Dit doet het park om iedereen met een kleinere portemonnee ook van een dagje uit te laten genieten. Neem vooral vers tropisch fruit, appels, peren, ongezouten noten of onbehandelde schelpdieren mee. Het eten mag niet beurs of beschimmeld zijn. Via de website kun je een speciaal vrij entree ticket hiervoor reserveren.

Dino-weken in Dierenrijk

Dinosaurussen blijven tot de verbeelding spreken. En daarom zijn er weer ruim 20 levensechte dino’s te spotten in Dierenrijk vanaf 8 april tot en met zondag 4 juni. De dierentuin van Mierlo wil zo kinderen en hun ouders en grootouders meer leren over veel voorouders van dieren die nu nog in Dierenrijk leven. Je kan niet om de dino’s heen, want de Omeisaurus van bijna 7 meter lang begroet je al bij de deur. De dino’s horen bij de reizende dino expositie World of Dino’s. (foto: Dierenrijk)

Ocean Bricks in AquaZoo Leeuwarden

AquaZoo in Leeuwarden is jarig dit jaar en viert dat met een bijzondere, tijdelijke expositie: Ocean Bricks. Sinds afgelopen weekend kun je overal in het park bijzondere dieren spotten, geheel gemaakt van blokjes. Ocean Bricks is te zien tot en met 18 juni. Bij ieder kunstwerk kun je lezen hoeveel bouwsteentjes erin zitten en hoe lang het heeft geduurd om deze dieren te bouwen. De orka is het grootste bouwwerk en bestaat uit 223.259 steentjes. Het duurde 550 uur om dit 1100 kilo zware bouwwerk te maken. Bijzonder! Bij de opening heeft de burgemeester van Leeuwarden ook 250 toegangskaartjes voor ouders en kinderen met een laag inkomen ontvangen. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

Safari Bricks in ZooParc Overloon

Ben je dol op sculpturen van bouwsteentjes? In ZooParc Overloon geniet je tot en met 18 juni van Safari Bricks! De ruim 40 sculpturen zijn verdeeld over het hele park en vertegenwoordigen verschillende bewoners van ZooParc Overloon. Zo is er een leeuw, ringstaartmaki en kangoeroe te zien, maar ook een imposante, levensechte olifant van maar liefst 150.000 steentjes en ruim 1600 bouwuren! Bij ieder beeld vind je deze informatie overigens. Het is een waar spektakel! (foto: ZooParc)

Jarig Burgers’ Zoo trakteert olifanten

Afgelopen donderdag 30 maart vierde Burgers’ Zoo haar 110de verjaardag. Een bijzonder moment wat natuurlijk gevierd moest worden. Bezoekers kregen die dag daarom een heerlijke petit four als traktatie. En de olifanten kregen heerlijke wilgentakken die voor de gelegenheid waren gevormd tot de cijfers 110. Uiteraard waren deze cijfers ook nog voorzien van allerlei lekkers, zoals wortels en bananenbladeren. De olifanten hebben zich zeker laten smaken. (foto: Burgers’ Zoo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.