maandag 24 april 2023

Goed doel IBREAM

In Afrika is de stichting IBREAM actief. IBREAM is een afkorting voor Institute for Breeding Rare and Endangered African Mammals. Zoals de naam eigenlijk al zegt, zet deze organisatie zich in voor de conservatie van bedreigde Afrikaanse zoogdieren. Hierbij richten zij zich op verschillende bedreigde diersoorten en zetten ze allerlei projecten voor hen op. Ze werken nauw samen met dierenparken om zo fundamenteel onderzoek naar voortplantingsbiologie te kunnen doen. Dit onderzoek doen zij ook in het wild. Samen met andere goede doelen die zich inzetten voor natuurbehoud werkt IBREAM zo hard aan het behoud van onder meer de Ethiopische wolf, de witte neushoorn, de Afrikaanse wilde hond en het dwergnijlpaard. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Pygmy Hippo Day

Het dwergnijlpaard heeft bij het IUCN de status ‘bedreigd’ gekregen, zoals je ook al kon lezen in Dier van de Maand. Het is lastig om de exacte aantallen te noemen, aangezien dwergnijlpaardjes graag op zichzelf zijn. Veel zijn het er echter niet. IBREAM doet onderzoek naar de dwergnijlpaardjes in Taï National Park in Ivoorkust. Naast populatieonderzoek geeft IBREAM ook educatieve voorlichting over het belang van dwergnijlpaarden bij de plaatselijke bevolking. Eén van de activiteiten die dit ondersteunt is Pygmy Hippo Day (ofwel Dwergnijlpaard Dag). Deze dag is in 2010 door IBREAM in het leven geroepen. Op deze dag is er een feestelijke optocht, worden er allerlei activiteiten over dwergnijlpaarden georganiseerd (onder meer een voetbaltoernooi, quiz en een poëziewedstrijd). Deelnemers krijgen een speciaal T-shirt met een Pygmy Hippo Conservation logo erop. Dit alles voor bewustwording en de mogelijkheid de kleine nijlpaardjes nog beter te beschermen.

Hulp van donaties

IBREAM is een stichting wat zijn werk het beste kan doen dankzij allerlei sponsors. Stichting Wildlife, de natuurbehoudorganisatie van Beekse Bergen, ZooParc Overloon, AquaZOO Leeuwarden en Dierenrijk, deed in 2017 bijvoorbeeld een schenking waarmee IBREAM onder meer Pygmy Hippo Day kan financieren. Ook de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, Gaia Nature Fund van GaiaZOO Kerkrade, het Wereld Natuur Fonds en andere dierenparken sponsoren IBREAM om de dieren in het wild te helpen. Wil je meer weten over de projecten van IBREAM of zelf doneren, dan kijk je op IBREAM.org.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.