woensdag 8 februari 2023

Kiezen voor Vincent in het Van Gogh Museum

Wanneer je naar een schilderij kijkt van Vincent van Gogh, dan sta je er eigenlijk niet bij stil waarom hij juist dat schilderde. Vincent was excentriek, niet de makkelijkste in de omgang, maar o zo gek op zijn broer Theo. En Theo op zijn beurt weer gek op zijn broer. En op zijn eigen vrouw, Jo, die dus trouwde met Theo en Vincent er gratis bij kreeg. Hun kindje noemde ze zelfs Vincent. Voor hem schilderde Vincent een kraamcadeau: de amandelbloesem. En dat schilderij is dus eigenlijk voor en van de oprichter van het Van Gogh Museum, ir. Vincent van Gogh, de neef van Vincent. Tijd voor het Van Gogh Museum om een tentoonstelling te maken over deze vier mensen, over familie en keuzes die je voor hen maakt, genaamd: Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Volg de tijdlijn

De Amandelbloesem van Vincent vormt een belangrijk werk in de tentoonstelling, aangezien dit kraamcadeau ineens van de oprichter van het museum blijkt te zijn. Dat had Vincent ook niet kunnen bevatten toen hij het schilderde. De tentoonstelling begint ermee en eindigt er eigenlijk ook mee, maar dan in een blow-up met een veertjes installatie. Dit past namelijk bij een anekdote over de kinderen van ir. Vincent en dit schilderij; het hing bij de zoons op de kamer en heeft vele wilde kussengevechten overleefd. Tussen beide verhalen wandel je door de levens van Vincent, Theo, Jo en eerst de kleine Vincent. Aan de hand van prachtige schilderijen, allemaal uit de eigen, familiecollectie die het museum gevormd heeft, ontdek je de mooiste verhalen over de familie en welke keuzes zij maakten om Vincent van Gogh het podium als kunstenaar te geven. Door de tijdlijn over de vloer en langs muren van het museum te volgen, kom je ook dilemma’s tegen. Geef zelf antwoord op de vraag en ontdek wat het betekende voor de familie dat zij bepaalde keuzes maakten.


Levendige, bewegende beelden

Terwijl je per sectie van de tentoonstelling kennismaakt met de hoofdrolspelers en de bijbehorende werken van Vincent (zowel gemaakt als verzameld), komen ook bepaalde segmenten helemaal tot leven. In de schaduw, alsof je even terugkijkt in de tijd… daar wandelen ineens de 15 jarige Theo met zijn 19 jarige broer langs een molen. Waar zouden ze het over hebben? En wie ijsbeert daar door de zaal? Is dat Theo, die nadenkt over de schilderijen die Vincent zou moeten tentoonstellen? En dan Jo die door de erfenis gaat, om ir. Vincent niet te vergeten die staat te berekenen hoe het Van Gogh Museum er uit moet gaan zien. Deze filmische beelden maken nieuwsgierig, het ontroert en je voelt je echt nog meer verbonden met de familie. En er zijn nog meer toffe interactieve elementen.


Het Van Gogh Museum

Tijdens de tentoonstelling wordt het je steeds duidelijker; dankzij zijn familie bleef Vincent kunstenaar en maakte hij de mooiste tekeningen en werken. Na zijn dood en die van Theo nam Jo het over om deze uitgebreide collectie te beheren en haar zoon, vernoemd naar zijn oom, zette dit voort door de familiecollectie samen te brengen voor het grote publiek in het Van Gogh Museum. Een familiemuseum dus met een bijzondere geschiedenis. Je gaat door al die verhalen ineens heel anders naar de werken, brieven, tekeningen en dergelijke kijken. Een aanrader dus, want dichterbij de mensen achter de kunst, kom je eigenlijk niet. Bovendien doet het je beseffen dat zonder ir. Vincent, zonder Jo, zonder Theo en zonder Vincent er nooit een Van Gogh Museum had bestaan.


Praktische informatie

De familietentoonstelling ‘Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis’ is te zien vanaf 10 februari tot en met 10 april 2023 in het Van Gogh Museum op het Museumplein in Amsterdam. Het museum is dagelijks geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur (check voor de actuele tijden die voor ieder seizoen kunnen verschillen altijd de website). Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (trams 3, 5 en 12 stoppen op het Museumplein) en met de auto. Onder het Museumplein ligt namelijk een Qpark parkeergarage. Let op: bestel je tickets online via de ticketshop. Heb je een Museumkaart ook dan reserveer je een starttijd om het museum te kunnen bezoeken om zo allemaal optimaal te kunnen genieten van alle werken in het museum. Kijk hiervoor op VanGoghMuseum.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.