dinsdag 11 april 2023

Beroemd Zandvoort in Zandvoorts Museum

Wat hebben Jan Lammers, Johnny Jordaan, Dingetje, Keizerin Sissi, Kees Verkade, Alain Clark, Toon Hermans en Johnny Kraaijkamp met elkaar gemeen? Op een gegeven moment in hun leven woonden zij (of wonen nog steeds) in Zandvoort aan Zee. Er liggen dus heel wat voetstappen van bekende mensen in de straatjes en langs het strand van Zandvoort. Een groot deel van deze bekende inwoners staan centraal in de nieuwe tentoonstelling van het Zandvoorts Museum genaamd ‘Beroemd Zandvoort’. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Fijn wonen aan zee

Wonen aan zee. Het is heerlijk en daar zijn alle inwoners van Zandvoort het roerend met elkaar over eens. Of je nu vanuit Amsterdam bent gekomen en de rust van het strand wil ervaren of er bent geboren en getogen. In deze tentoonstelling maken we kennis met verschillende beroemde Nederlanders die met veel plezier in Zandvoort aan Zee wonen of hebben gewoond. En het zijn niet alleen sporters of kunstenaars, ook muzikanten, acteurs, schrijvers en andere spraakmakende personen hebben en hadden een bijzondere band met Zandvoort, de zee en de gehele omgeving.


Van Jan Lammers tot Frans Molenaar

De tentoonstelling bestaat uit prachtige zwart/wit portretten gecombineerd met attributen en objecten van verschillende beroemde inwoners. Zo vind je er de helm en het racepak van Jan Lammers, de kenmerkende pet van Alain Clark en de racefiets van Roy Schuiten. Er klinkt muziek, maar luister ook eens naar die kenmerkende stem van het Polygoon journaal. Veel geïmiteerd, maar het origineel, Philip Bloemendal, klinkt toch echt authentiek. De verhalen van de beroemde inwoners van Zandvoort komen tot leven door de grote indringende portretten, maar ook door de bijbehorende verhalen. En een saillant detail; het adres van diegene staat ook gewoon vermeld onder de foto.


Twee verdiepingen vol verhalen

De tentoonstelling bevindt zich beneden en op de tweede verdieping van het museum. Er zit niet echt een vaste volgorde in, dus je kan zowel beneden als boven beginnen. Boven vind je onder meer John en Johnny Kraaijkamp met een prachtige begeleidende foto van Het Zonnetje in Huis. Maar er zijn ook bewegende beelden van Johnny en Rijk. Beneden sta je zomaar oog in oog met Johnny Jordaan, Dingetje (zoek dat maar eens op, op YouTube) en Keizerin Sissi. Al die verhalen zijn allemaal uniek en uiteenlopend, maar hebben sowieso iets gemeen; de liefde voor Zandvoort.


Ode aan Zandvoort

De tentoonstelling brengt je een fantastische mix aan mensen, historie en passie voor Zandvoort. De gemeente mag klein zijn qua oppervlak, qua grootsheid en hart voor de omgeving maken zij dat meer dan goed. Op de boulevard van Zandvoort vind je een klein voorproefje van de tentoonstelling, maar in het museum vind je alle verhalen bij elkaar als een grote ode aan Zandvoort. Struin daarna zelf door het dorp en over de boulevard, sluit je ogen en luister naar de golven op de branding en het krijsen van de meeuwen en je begrijpt meteen waarom Toon Hermans en Keizerin Sissi zulke mooie gedichten over Zandvoort hebben geschreven…


Handige informatie

Het Zandvoorts Museum vind je aan de Swaluëstraat nummer 1 op loopafstand van de boulevard en het treinstation. De tentoonstelling Beroemd Zandvoort is te zien tot en met 4 juni 2023. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Kinderen tot en met 18 jaar bezoeken het museum gratis onder begeleiding van een betalende volwassene (€ 6,00). Met de Museumkaart heb je gratis toegang en met de VIP kaart van de Vriendenloterij betaal je € 3,00 voor een ticket. Voor de meest recente informatie en tickets kijk je op Zandvoortsmuseum.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.