woensdag 26 april 2023

Schrijfcoachtip beginnen…

Een artikel wat nog af moet, je scriptie waar je mee aan de slag wil gaan, een verhaal waar je al heel lang mee rondloopt… broeden is een goed begin voor ieder schrijfwerk. Maar ja, het kan niet bij broeden blijven natuurlijk. Ooit moet je die laptop pakken of je kladblok tevoorschijn halen om de eerste letters op papier te zetten. En dat is soms een heel gedoe. Want hoe begin je en waar begin je? En wat als je niet zeker weet hoe te beginnen? Mijn schrijfcoachtip van vandaag: ga gewoon beginnen! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Waarom is beginnen zo moeilijk?

Starten aan een nieuw project kan soms heel moeilijk zijn. Of het nu gaat om een artikel, scriptie, rapportage, verhaal of gedicht. Wat het moeilijk maakt, ligt in het feit dat je niet altijd kan overzien hoe lang je ergens mee bezig zal zijn. Het beginnen aan een groot project betekent dat je uren ondergedompeld zal zijn in cijfers, data, informatie, verhaallijnen, rijmschema’s en andere zaken die bij schrijven in zijn algemeenheid komen kijken. En wat als de inspiratie niet komt? En waar moet je beginnen? Bij het begin? In het midden? En wat als je er niet een mooie conclusie of een goed einde aan kan breien? Moet je dan opnieuw beginnen? Al deze vragen kunnen heel overweldigend zijn en juist dat zorgt ervoor dat je het beginnen met schrijven zo voor je uit kan schuiven. Werk je met een deadline, dan kan dat heel veel stress opleveren. De vraag die dan bovendrijft luidt: ‘Wordt dit wel het beste wat je kan schrijven?’

Alle begin is moeilijk

Haal daarom diep adem en ga even zitten met een kop thee of koffie en troost je met de gedachte dat je echt de enige niet bent die hier tegenaan loopt. In alle eerlijkheid vind ik het soms ook lastig om te beginnen met een tekst. Je wil toch goed voor de dag komen met die eerste zin en een artikel, blog of verhaal niet uit laten gaan als een nachtkaars. Zit ik daarmee? Nee, want schrijven is een proces. Of je nu direct achter je laptop gaat zitten of eerst een versie op papier zet (mijn persoonlijke favoriet), als je niet begint dan gebeurt er niets. Open een vers document en weet dat dit niet de definitieve versie van je tekst gaat zijn. Begin vervolgens gewoon met typen. Waar gaat je verhaal of scriptie over? Welke onderzoeksvragen komen aan bod (maak daar meteen je hoofdstukken van)? Wat wordt het onderwerp van je blog? Je zal merken dat wanneer die eerste woorden eenmaal op papier staan de rest vanzelf zal volgen.

Het hoeft niet op volgorde

Veel schrijvers hebben een idee waar een verhaal, scriptie of artikel naar toe moet gaan. Dat komt doordat er veel research of planning aan vooraf gaat. Je weet wat je uitgangspunt is en waar je naartoe wil. Schrijf desnoods eerst de conclusie of het einde van een verhaal en werk daar via de andere hoofdstukken naar toe. Je hoeft echt niet bij A te beginnen en naar Z toe te werken. Je mag best bij K starten en dan naar D om weer bij punt Q uit te komen. Als je niet op volgorde schrijft, geeft je dat wat lucht om ideeën op papier te zetten die niet direct aan bod hoeven te komen, maar later wel van pas komen. Als je alle hoofdstukken hebt geschreven dan ga je kijken of alles van A naar Z logisch over komt.

Schrijven is schrappen en herschrijven

Ongeacht het type tekst, schrijven bestaat uit schrijven, schrappen, herschrijven, aanvullen, schrappen, herschrijven en zo door. Ik geef beginnende schrijvers altijd het advies om gewoon eerst die eerste versie te schrijven. Gooi het er allemaal maar lekker uit. Vervolgens kun je met een coach aan de slag om de teksten te verbeteren en samenhangend te maken. Dit kun je uiteraard ook zelf doen. Het helpt hierbij om het werk een tijdje weg te leggen, zodat je met een frisse blik kan kijken. Heb je daar moeite mee dan kan een coach of begeleider die frisse blik verschaffen.

Maak een behapbare planning

Als ik weet dat ik over 14 dagen 50 teksten moet opleveren, dan ga ik eerst een planning maken. Ik weet na al die jaren inmiddels wel wat mijn schrijfcapaciteit is, maar toen ik net begon met moest ik dat zelf ook gaan ontdekken. Dan klinken 50 teksten in 14 dagen als een berg werk. Dus is het beter om er kleine hapjes van te maken. Ik werk niet in het weekend, dus je houdt 10 dagen over voor 50 teksten. Dat zijn 5 teksten per dag. Dat klinkt meteen een stuk minder overweldigend. Wat je ook gaat schrijven, zorg dat je een behapbare planning voor jezelf maakt. Spreek een deadline af die voor zowel jou als de ander (een uitgever, school of een opdrachtgever) geschikt is en maak een planning die past bij het halen van de deadline en de dagen dat je eraan wil werken. Het is namelijk heel belangrijk om een paar dagen extra te hebben voor onvoorziene omstandigheden of om jezelf tussendoor een dagje vrij te geven.

Neem de tijd en voldoende pauzes

Met je planning in de hand kun je veel lekkerder aan de slag gaan. Je hebt namelijk overzicht voor jezelf gecreëerd waar jij je aan kan houden. Geef jezelf ook ruimte voor pauzes en streep taken van het lijstje af als ze gedaan zijn. Zo hou je rust en overzicht. Bovendien geeft het je een duidelijk startpunt om te beginnen met schrijven. Stel het niet uit, ga aan de slag. Je weet dat je het kan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.