maandag 16 januari 2023

Hond Gezond De gevoelens van je hond

Het is vandaag Blue Monday en dat is statistisch gezien de meest depressieve dag van het jaar. Nu heeft mijn hond geen last van depressies, maar ik merk wel aan hem dat de regenachtige grijze dagen een ander effect op hem hebben dan zonnige dagen of dagen vol sneeuw. Dieren hebben namelijk ook emoties en gevoelens – al zijn er veel mensen die daarvan zeggen dat je je eigen gevoelens projecteert. Uit vele gedragsonderzoeken komt steeds meer naar voren dat dieren, en dus ook honden, emoties hebben. Iets wat menig hondenmama en -papa natuurlijk allang wist. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Complexe gevoelens

Op de website van Hondenlot staat bijvoorbeeld te lezen dat honden een zeer uitgebreide belevingswereld vol emoties kennen. Rouw, liefde, blijdschap, depressie en stress zijn slechts enkele van deze emoties. Lijkt je hond wat down? Je kan hem of haar weer vrolijk krijgen door iets lekkers, samen te gaan wandelen en natuurlijk door te spelen. De website vertelt ons ook dat je je hond lekker de ruimte moet geven om zijn eigen keuzes te bepalen. Heeft je hond geen zin om bij je te liggen, laat hem lekker zijn eigen gang gaan. Daarnaast waarschuwt de website voor negatieve ervaringen. Natuurlijk kun je je hond niet overal voor beschermen. Dat hoeft natuurlijk ook niet, als je na een slechte ervaring je hond maar goed opvangt en liefdevol verzorgt.

Gedrag bestuderen

Om te ontdekken wat je hond voelt, is het goed om zijn gedrag te bestuderen. In Het boek waarvan je hond wil dat je het leest kom je heel veel tips tegen hoe je dit het beste kan doen. Daarnaast legt de Louise Glazebrook uit wat je hond bedoelt als hij kwispelt, laag ligt of de oren in de nek legt. Ken je hond, dat is eigenlijk de sleutel. Zo kun je ook beter bepalen of je hond zich in een bepaalde situatie op zijn gemak voelt of niet. Bij het laatste is het natuurlijk aan jou om je hond zich wel op zijn gemak te laten voelen.

Empathisch vermogen

Daarnaast hebben honden een groot ontwikkelt empathisch vermogen. Zo vertelt National Geographic dat honden de gevoelens van hun mensen kunnen ‘lezen’. Zo scheiden wij geuren af als we bang zijn of gestrest, die onze honden oppikken en vervolgens weten dat de situatie niet goed is op dat moment. Ook je lichamelijke houding wordt door honden ‘opgepikt’ en vervolgens gekopieerd. Je kan het vergelijken, zo zegt het tijdschrift, met hoe peuters naar hun ouders kijken om te leren hoe je in sommige situaties moet gedragen. Je kan dus angst en stress overbrengen op dieren en kinderen, terwijl je je daar wellicht helemaal niet bewust van bent. Andersom werkt het natuurlijk ook: als jij bij vuurwerkknallen heel rustig blijft en daar geen aandacht aan schenkt, dan kan je hond er minder bang voor zijn. Baasje of vrouwtje is er immers niet bang voor, dus het zal wel goed zijn.

Jij blij, hond blij

Je kan dus eigenlijk zeggen dat jij je gevoelens wel op je hond projecteert, maar dit niet bewust doet. Je hond observeert je en neemt jouw gemoedstoestand over. Natuurlijk hebben honden ook hun eigen gevoel. Zo kan mijn hond helemaal door het dolle zijn als ik thuis kom. Maar zijn staart gaat ook kwispelen als ik vraag of hij ‘mee uit’ gaat of gewoon al ‘ga je mee’ is genoeg. ‘Mee’ is iets waar mijn hond heel blij van wordt, totdat we bij de dierenarts naar binnen gaan. Daarnaast ervaart je hond ook andere emoties, zoals liefde. Wist je dat je zijn liefde voor jou duidelijk kan zien als je maar goed oplet? Wanneer je hond je aankijkt, echt aankijkt, en dan ineens knipoogt dan is dat zeker een teken van liefde. Altijd aan je zijde plakken (gaan wij jij gaat) is ook een duidelijk teken van affectie. Samen met je slapen en je likken zijn ook tekenen van liefde. Likken? Jazeker wel. Honden likken hun vacht om zich te verzorgen en doen dit ook bij pups en andere honden om te laten zien dat ze gek op ze zijn. Likt je hond je en wil je dat niet? Leer hem of haar dat dan voorzichtig af; anders voelt hij zich misschien beledigd.

Honden & Blue Monday

Uit al die onderzoeken van gerenommeerde gedragstherapeuten en neurologen blijkt dus dat honden wel degelijk emoties en gevoelens hebben. Ik vind het wel eens jammer dat mijn hond niet kan praten met menselijke woorden om mij te vertellen hoe hij zich voelt. Gelukkig ken ik hem goed genoeg om zijn gedrag te kunnen interpreteren en dus ook zijn gevoel te kunnen interpreteren. Uiteraard heeft hij geen last van Blue Monday. Heb jij dat wel? Lijn je hond dan aan en ga lekker samen wandelen (tussen de regendruppels door), want daar word je samen een stuk gelukkiger van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.