maandag 30 januari 2023

Meer bewegen? Ga wandelen of fietsen!

Januari is bijna voorbij. Een goed moment om eens te kijken hoe het staat met je goede voornemens. Sport je nog net zo vaak als je wilde? Heb je dry January goed afgesloten? En ben je gezonder gaan eten? Schaam je niet als je goede voornemens niet zo willen lukken. Daar heeft bijna iedereen wel last van. Wil je toch doorzetten met meer te bewegen, maar is die sportschool echt niets voor jou? Ga dan lekker wandelen of fietsen. Er is zoveel moois te zien en je bent lekker buiten. En dat is altijd goed voor een mens. (foto: Berry de Nijs/Writing Beries)

Recreatief wandelen

Wandelen kan door heel Nederland. Door nationale parken, over de heide, langs het strand… er is echt veel te vinden. Dankzij de handige paaltjes in wandelgebieden kun je met gemak de mooiste routes volgen. Zo kun je één route volgen of meerdere routes met elkaar combineren. Net wat er het beste bij je past. Sommige routes hebben zelfs een thema, zoals in de Achterhoek waar je een kunst- of liefdesroute kan ontdekken. Heb je geen zin om eerst een eind te reizen om bij een wandelgebied te komen? Trek je wandelschoenen aan en wandel door de stad. Ontdek eens nieuwe straatjes, ga op zoek naar standbeelden of gevelversiering. Er is echt genoeg te zien en voor je het weet ben je 10.000 stappen verder.

Schrijf je in voor een wandeltocht

Wil je liever een beetje een stok achter de deur hebben en een bijzondere wandeltocht maken? Schrijf je dan eens in voor bijzondere wandeltochten, bijvoorbeeld met een gids of door een prachtig gebied. Naast routes die je altijd kan bewandelen heeft onder meer Natuurmonumenten wandelingen onder begeleiding van een boswachter. Of ontdek bijzondere plekken van Nederland met de wandeltochten van Le Champion. Soms krijg je na afloop zelfs een medaille of ander aandenken. Er zijn korte en lange routes, voor beginners en gevorderden. Voor ieder wat wils dus.

Ga fietsen

Ben je niet zo een wandelaar, maar wil je wel meer bewegen in de natuur? Stap dan op de fiets. Naast wandelroutes zijn er tal van schitterende fietsroutes om te volgen. Je kan met de fietsknooppuntenplanner van de ANWB gemakkelijk de mooiste routes samenstellen, waar je ook bent in Nederland. De knooppunten in de app corresponderen met de routebordjes buiten, zodat je zeker weet dat je goed gaat. Je kan net als met de wandelpaaltjes een vaste route rijden, maar ook verschillende routes aan elkaar knopen. Zo kun je iedere keer weer iets nieuws ontdekken door het hele land.

Bouw het op

Natuurlijk kun je meteen 40 kilometer gaan wandelen, maar als je niet getraind bent, zal het plezier snel afnemen. Vooral als je allerlei lichamelijke ongemakken ervaart. Dit geldt overigens ook voor het maken van fietstochten. Ben je niet gewend om lange afstanden af te leggen, begin dan met korte afstanden en bouw het langzaam op. Zo voorkom je langdurende blessures. Dus: ga eerst een blokje om in de wijk te voet of op de fiets. Daarna twee blokjes, drie blokjes en zo verder. Bouw je conditie op en ga steeds een stukje verder. Veel mobiele telefoons bevatten een app waarmee je je wandeling of fietstocht qua afstand kan bijhouden, zodat je je voortgang kan inzien. Als je trouwens de afstand die je aankan opbouwt, hou je het veel langer vol en zal je veel plezier beleven aan het wandelen of fietsen.

Goed materiaal

Ben je van plan om lange wandelingen en fietstochten te gaan maken, investeer dan sowieso in het materiaal. Je hebt goede wandelschoenen nodig (bijvoorbeeld te koop bij ANWB of Decathlon) om zo je voeten en benen van een goede ondersteuning te voorzien. Daarnaast zijn wandelsokken ook een aanrader. Voor lange fietstochten is vooral de fiets heel belangrijk. Een elektrisch ondersteunde fiets bijvoorbeeld geeft je de mogelijkheid om op je gemak langere afstanden af te leggen. Wil je echt gaan crossen dan zou een mountainbike uitkomst kunnen bieden. Een fietsspeciaalzaak kan je hier zeker bij helpen.

Fietsen en wandelen zijn gezond

Wandelen en fietsen zijn beide zeer gezonde manieren van bewegen. Het hoeft niet veel te kosten en terwijl je aan je gezondheid werkt, zie je heel veel van de buitenwereld. Daar knapt ieder mens van op. Wil je dus meer bewegen, maar zie je de sportschool of een sportclub niet zo zitten in je dagelijkse ritme? Ga dan wandelen of fietsen! Je kan het doen wanneer je wil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.