dinsdag 24 januari 2023

🌷 Nationale Tulpendag 2023 Typisch Hollands op het Museumplein

Hoera! Afgelopen zaterdag startte het tulpenseizoen officieel in Nederland. Onder het toeziend oog van het meisje met de parel en het melkmeisje (beiden van Johannes Vermeer) werden er op het Museumplein maar liefst 200.000 tulpen neergezet afkomstig van de tulpenkwekers van Nederland. De tulp is de trots van Nederland, onder het mom Typisch Hollands werd de tulpentijd op feestelijke wijze weer gestart. Zo werd er door een Nederlandse parel een nieuwe tulp gedoopt en mochten er door belangstellenden weer zelf tulpen ‘geplukt’ worden. (foto linksboven: Berry de Nijs/Writing Berries/ foto’s artikel: Tulpen Promotie Nederland (TPN)/VidiPhoto)



Gezellige drukte op Nationale Tulpendag

Afgelopen zaterdag vierden we weer Nationale Tulpendag; de start van het snijtulpenseizoen. Na twee jaar lang geen pluktuin te hebben kunnen aanbieden, was het extra druk op het Museumplein. De pluktuin was gevuld met maar liefst 200.000 tulpen waarvan het publiek per persoon gratis een bosje mocht plukken. Daar kwamen veel mensen op af, uit binnen- Ên buitenland. TPN-voorzitter Arjan Smit was er heel blij mee: ‘Nationale Tulpendag is uitgegroeid tot een evenement van wereldformaat met veel internationale bezoekers. Ook de belangstelling van binnen- en buitenlandse pers is groot en via social media waren tulpen trending. Wij hadden ons geen betere start van het tulpenseizoen kunnen voorstellen.’


Wist je dat…

…Nationale Tulpendag al sinds 2012 wordt gevierd op de derde zaterdag van januari? Vanaf die dag kun je tot eind april (dat is zo’n 100 dagen) wereldwijd Hollandse tulpen kopen in meer dan 1.000 (!) verschillende soorten en uitvoeringen. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig; er is voor iedereen wel wat wils te vinden. Je wist vast wel dat Nederland de grootste producent ter wereld is. Maar wist je ook dat onze telers zo’n 2 miljard stelen per seizoen kweken?


Typical Dutch

Het thema van Nationale Tulpendag luidde Typical Dutch en dat werd onder meer verbeeld door middel van Johannes Vermeer. Dit jaar is het namelijk Johannes Vermeer jaar en dat zal gevierd worden in verschillende musea, maar ook in de wereld van de tulpen. Daarom waren het Meisje met de parel en het Melkmeisje eventjes uit hun schilderijen gestapt om het tulpenfeestje mee te vieren.

Dutch Pearl gedoopt door Irene Schouten

Ter ere van de start van het nieuwe tulpenseizoen, doopte Olympisch schaatskampioene Irene Schouten, dochter van een tulpenteler. een schitterende tweekleurige tulp, genaamd de Dutch Pearl. De naam is een verwijzing naar het Meisje met de parel van Johannes Vermeer. De tulp is wit met roze, waardoor een soort parelmoereffect ontstaat. De snijtulp is veredeld door Marax Tulips uit Bovenkarspel (NH) en is voortgekomen uit een kruising van de roze ‘Kung Fu’-tulp en de witte ‘Snow Lady’. De teler is al met dit veredelingsproces begonnen in 2003 en het zal tot ongeveer 2027 duren voordat er voldoende van Tulipa Dutch Pearl verkrijgbaar zal zijn. In de tussentijd kun je genieten van deze prachtige foto’s van de nieuwe parel in tulpenland.


Meer weten over Nationale Tulpendag? Kijk dan op Tulpentijd.nl.

1 opmerking:

  1. Wat leuk dat Nationale Tulpendag is geweest. Daar heb ik dit jaar helemaal niks van gehoord. Wel heb ik vandaag twee bosjes tulpen gekocht. Dat staat vrolijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.