vrijdag 6 januari 2023

Uitgelicht | De Nieuwe Kleren van de Keizer

Nieuw jaar, nieuwe jij, zoals we dat zo fijn kunnen zeggen. Dat betekent vaak dat we goede voornemens maken en onze kledingkast eens lekker uitmesten om te zien wat er bij die nieuwe jij eigenlijk past. Nieuwe kleding hoort daar namelijk vaak bij. Rondom het fenomeen ‘nieuwe kleding’, maar vooral ijdeltuiterij, schreef Hans Christian Andersen in 1837 het sprookje ‘De Nieuwe Kleren van de Keizer’. Een grappig verhaal wat in Efteling op humoristische wijze wordt uitgebeeld. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

De Nieuwe Kleren van de Keizer

Er was eens een keizer die zooo ijdel was, dat hij steeds maar nieuwe kleding wilde van de meest dure stoffen. Op een dag kwamen er twee kleermakers in de stad die zeiden dat zij de meest exclusieve stoffen hadden om de nieuwe outfit van de keizer mee te maken. De keizer zag echter niets en de kleermakers lieten weten dat alleen de meest slimme mensen de stof konden zien. Omdat de keizer niet dom gevonden wilde worden, ‘zag’ hij hoe fantastisch de stof wel niet was. Ook zijn staf wilde niet dom lijken en beaamde dat zij deze schitterende stoffen zagen. De kleermakers lieten zich goed betalen en gingen zogenaamd aan de slag met de nieuwe kleding. Het verhaal van deze bijzondere stof ging als een lopend vuurtje onder het volk. De keizer, ijdel als hij was, besloot om de nieuwe garderobe te showen aan het publiek. Iedereen vindt dat de keizer er schitterend uitziet. Behalve een jongentje die spottend roept: ‘Kijk! De keizer loopt in zijn blootje!’ De keizer, inderdaad naakt, wordt daarop uitgelachen en hij beseft dat hij is bedrogen door de kleermakers, die uiteraard al met de noorderzon zijn vertrokken… Het moraal van het verhaal? Dat je bedrogen en gestraft kan worden als je zo ijdel bent, dat je geen weloverwogen beslissingen meer kan nemen.



10 jaar in Efteling

De Nieuwe Kleren van de Keizer is een smeuïg en grappig verhaal, met een duidelijke boodschap. Daarom mocht het eigenlijk in het Sprookjesbos van Efteling niet ontbreken. Omdat niet alle sprookjes groots uitgebeeld konden worden, was er in het voormalige Sprookjesmuseum bij Kleine Boodschap in het Sprookjesbos een vitrine te vinden met daarin het nieuwe ‘onzichtbare’ gewaad van de keizer; een lege houten kledinghanger met een bordje erbij. Sinds 8 november 2012 (de start van de Winter Efteling dat jaar) kun je van het complete verhaal genieten in het Sprookjesbos. Maar pas op… de keizer loopt inderdaad in zijn nakie rond! Het sprookje is ontworpen door Pim-Martijn Sanders en wordt op smakelijke wijze vertelt door Paul van Vliet. Je vindt de Nieuwe Kleren van de Keizer in de bocht tussen het Meisje met de Zwavelstokjes en de Sprookjesboom in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.