woensdag 28 december 2022

Schrijfcoachtip Neem voldoende pauze

Het einde van het jaar nadert, je voelt je niet zo lekker, er liggen nog bergen deadlines op je te wachten, je hebt weer ‘ja’ gezegd tegen het schrijven van een eindejaarsbrief en dan hebben we het nog niet gehad over alle andere dingen die je misschien voor 31 december wil afronden… Vergeet niet om ondertussen adem te halen en eens kritisch te kijken naar wat af kan en wat je wellicht in het nieuwe jaar kan opleveren. Gun jezelf voldoende pauzes. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ja of nee zeggen

Een van de dingen waar ik zelf trots op ben, is dat is goed kan plannen. Geef mij een lijst met opdrachten en een deadline en je hebt ze op de afgesproken datum allemaal binnen. Maar zelfs als je goed kan plannen, kun je teveel hooi op je vork nemen. Ik heb daar soms ook een handje van. Het belangrijkste is, dat je goed op je eigen planning blijft letten. Kan die extra opdracht er bij? Doe het. Heb je het idee dat het niet gaat lukken, zeg dan ‘nee’ en werk netjes je lijstje af. Je opdrachtgever heeft veel liever dat je eerlijk bent, dan dat je je werk niet inlevert.

Plan pauzes in

Soms heb je van die schrijfdagen dan neem ik om 8 uur ’s morgens plaats achter mijn laptop en sta er pas om 10 uur ’s avonds weer van op. Okay, op de nodige toiletpauzes en een kop koffie en een broodje halend in de keuken na dan. Een lange schrijfdag is zeker niet erg, maar als je er zo twee of drie achter elkaar hebt, dan kan dat aardig opbreken. Plan daarom voldoende pauzes in. Eet niet achter je computer, loop even naar buiten, ga boodschappen doen, wandel met de hond, fiets een rondje met de kinderen… kortom: doe even wat anders. Het helpt namelijk je focus te behouden, je creativiteit een boost te geven én… je geeft jezelf wat beweging.

Plan vrije dagen

De laatste tijd heb ik bijna non-stop gewerkt. Bijna, want door goed te plannen, heb ik mijzelf ook zo nu en dan een dag vrij kunnen geven. Als je ziet hoeveel werk je soms nog moet doen, kan dat een aardig schuldgevoel opleveren. Maar zet dat maar snel opzij. Vrije tijd is broodnodig als je veel aan het werk bent (en dat geldt niet alleen voor freelance tekstschrijvers) om je batterijtje weer op te laden. Zelfs als je op die dag helemaal niets doet dan bankhangen en je favoriete series kijken, dan is dat prima. Je hebt het nodig.

Weet wat je aankan

Als je weet wat je kan per dag, dan kun je ook aan opdrachtgevers aangeven hoeveel je zou kunnen doen in een week. Aan de hand daarvan kun je alvast inplannen wanneer je een dagje vrij zou willen zijn. Daarom is het zo goed om je eigen tempo te kennen en te weten waar toe je in staat bent. Overigens is dat tevens iets wat je met de jaren vanzelf leert. Om een goed beeld te krijgen van wat je kan per dag, is het goed om dit bij te houden. Ik maak bijvoorbeeld opdrachtschema’s in Excel compleet met dataplanningen en dergelijke. Dat helpt om inzicht te krijgen in je eigen kunnen. En het helpt met het plannen van pauzes, vrije tijd en deadlines.

Dit is de laatste Schrijfcoachtip van dit jaar. Ik wens je vast een creatief 2023 toe met heel veel mooie woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.