donderdag 22 december 2022

Stadsbeeld Genesis

Is het een gekke gestileerde pauw met een hele lange snavel? Is het een appel of eikel waarvan het hoedje is losgelaten? Of is het toch het ruimteschip Enterprise…? Elke keer wanneer ik dit standbeeld in de Utrechtse wijk Tuindorp passeer, vraag ik mij af wat het eigenlijk is. Inmiddels weet ik dat het geen van allen is. Het is namelijk een verbeelding van… het scheppingsverhaal, ofwel Genesis.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Genesis

gemaakt door: Wout Maters
gemaakt van: brons
bestaat uit: een bolvormig beeld met een soort hoedje en een steel op een paal
staat aan: hoek Eyckmanlaan/Professor Jordanlaan in Utrecht
staat daar sinds: 1979

Genesis: de schepping

Genesis is het eerste boek van het Oude Testament in de Bijbel en vertelt het verhaal van de schepping van de aarde. Het woord Genesis betekent ‘creatie’ of ‘ontstaan’. En als je dus wat langer naar dit standbeeld kijkt, dan zie je een creatie. Iets wat aan het ontstaan is. Het ‘hoedje’ zou zomaar een kapje van een appel (compleet met steeltje) kunnen zijn, de steel wellicht een rib? Wat het precies voorstelt, is moeilijk te achterhalen. Bovendien is het abstracte kunst, wat heel veel ruimte overlaat voor interpretatie. In ieder geval is het een bijzondere creatie waar je zo een tijdje bij stil kan staan.



Wout Maters

Wout Maters werd op 15 mei 1931 geboren te IJmuiden en stierf daar ook op 17 maart 2017. Hij was een Nederlands beeldhouwer waarvan verschillende werken in de openbare ruimte te bewonderen zijn. In Utrecht bevinden zich nog Kip en Zonnespiegel van zijn hand. Andere bekende werken zijn de Kaasdragertjes (Hoogland) en Beschermde Groei (Tilburg). Hij genoot zijn beeldhouw opleiding aan de Vrije Academie Artibus in Utrecht. Later werkte hij daar zelf als docent. Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw ging hij echt beelden maken. Heel typerend voor zijn werk is de bolvorm. Deze zie je in veel beelden van zijn hand terug. Daarnaast was hij medailleur.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.