Het is pakjesavond, tijd voor feest. Helemaal als de Sint bij jou is geweest. Want een cadeautje en een mooi gedicht. Brengt bij een ieder een lach op het gezicht. En soms kan het ook spannend zijn. Deze avond voor kinderen groot en klein. Want zal de goede Sint wel komen, als de wind zo hevig waait door de bomen? Of klopt een Piet keihard op het raam. En laat cadeautjes achter uit Sint zijn naam? In het donker met enkel licht van de maan. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Nicolaas dat is de naam van onze Sint. Maar dat weet toch ieder kind. Als ooit een rijke edelman, gaf hij anderen zoveel hij kan. Aan bruiden die de schat niet konden betalen, zo blijkt uit veel verhalen. Gooide Nicolaas geld door het raam, zo moet je weten. Daarom kun je nu dus goudgekleurde chocolademunten eten. Maar hij gaf ook geld aan kinderen, groot en klein. Zodat ze ’s avonds zonder honger konden zijn. Dat zou zomaar kunnen zijn, waarom wij nu varkentjes eten van marsepein. Sinterklaas werd de beschermheilige van vele mensen. En hij vervulde tijdens zijn leven zoveel mogelijk wensen. Tijdens zijn leven werd Nicolaas een echte Sint. Als Bisschop van Myra verblijde hij menig kind. Schippers vertrouwden dat hij ze veilig thuis zou brengen. En zongen zijn naam om de vaart te volbrengen. Reden om aan te nemen dat we nu zingen. Dat we het paardje over het dek zien springen. Na zijn dood bleef zijn legende in leven. Waardoor we elkaar nu cadeautjes geven. Dit doen we op de avond van de viering van zijn dood. En strooien we in plaats van geld een lekkere pepernoot. Het is leuker om dit als een soort verjaardag te zien. Dat geeft ons allemaal pret voor tien. Sinterklaas is de beschermer van het kinderhart. En bracht eigenlijk nimmer een gard. Laten we dat vooral niet vergeten, als we straks lekker van de gevulde speculaas zitten te eten. Het feest van Sinterklaas is voor een ieder om te vieren. Dat blijft je toch altijd weer plezier. Wordt bij je thuis het feest iets meer volwassen. Dan is het tijd om elkaar extra te verrassen. Met een surprise en een gedicht. Maar voel je daartoe vooral niet verplicht. Het rijmen en dichten is een traditie minder oud, dan de legende van Nicolaas met zijn hart van goud. Dan rest mij nog een ding om dit verhaal te besluiten. Sint is namelijk veel meer dan die man met al die gouden duiten. Het feest van Sinterklaas is gezellig en voor iedereen. Dat begint met schoenen zetten met voor Ozosnel een peen. Dus makkers staakt uw wild geraas. En geniet vandaag met volle teugen van het feest van Sinterklaas.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.