maandag 30 september 2013

Dierendag: feest voor je huisdier

Vrijdag aanstaande is het weer Werelddierendag – of zoals we in Nederland zeggen: dierendag. Deze dag staat in het teken van het verwennen van je huisdier met iets lekkers of een leuk cadeautje. Maar het is ook een dag waarop veel dierenasiels extra aandacht vragen voor de huisdieren die smachtend op een nieuw thuis zitten te wachten of om dierenleed in de wereld onder de loep te leggen.

4 oktober
Weet je waarom we dierendag op 4 oktober vieren? Dat is de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi. Deze man nam het op voor de minderbedeelden in de wereld en vooral gaf hij dieren een stem. Eigenlijk kun je zeggen dat hij een van de eerste dierenbeschermers was. Zijn sterfdag – 4 oktober 1226 – is een belangrijke datum binnen de Katholieke kerk, maar is ook de perfecte datum voor een dag speciaal voor dieren.

Sinds 1930
Net als Valentijnsdag, Moederdag of Vaderdag wordt Dierendag vaak gezien als een dag die in het leven is geroepen door winkeliers (en dan met name eigenaren van dierenwinkels) om zo meer te kunnen verkopen. Maar net zoals met andere speciale feestdagen is dat niet waar. Dierendag komt uit het hart van dierenliefhebbers. In 1927 schreef de Tsjechische Ilse Winter een brief aan Margaret Ford, de voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming, in London. In de brief stelde Ilse voor om een speciale dag voor dieren in het leven te roepen. De datum die ze in de brief voorstelde was 4 oktober. Margaret vond het direct een goed idee – en de datum ook – en zo kwam het dat in 1929 tijdens een internationaal congres van dierenbeschermingsverenigingen het voorstel voor Dierendag werd aangenomen. In 1930 vierde men voor het eerst Dierendag. Sinds de jaren zestig wordt Dierendag ook aangegrepen om extra aandacht te vragen voor het lot van dieren in nood, asiels of bio-industrie.

Lekker verwennen
Toch is Dierendag vooral een dag om je lieve huisdier nog eens extra te verwennen. Met een lekker stukje verse vis of gekookt vlees bijvoorbeeld. Of een nieuw speeltje. Ik moet even goed nadenken, want bij mij thuis is het iedere dag wel Dierendag. Bofkont.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.