maandag 29 oktober 2012

Halloween: griezelen tijdens Allerheiligenavond



31 oktober is het weer zover: dan wordt er in verschillende delen van de wereld Halloween gevierd. Met griezelfeesten, enge kostuums, versieringen en enge films. Want tijdens Halloween mag er gegriezeld worden. Halloween is van oorsprong een Brits en Iers feest, meegenomen naar de Verenigde Staten van Amerika door de kolonisten. Daar is het uitgegroeid tot het feest wat we nu kennen.



Eren & weren
De naam Halloween is een verbastering van het Keltische All Hallows Eve, wat Allerheiligenavond betekent. Op 1 november begint volgens de Iers-Keltische kalender het nieuwe jaar en is 31 oktober dus oudejaarsavond. De oogst was binnen, het nieuwe jaar zou snel beginnen, tijd voor een feest. En tijd om stil te staan bij iedereen die dat jaar was overleden. Het eren van de doden ging gepaard met het weren van slechte geesten. Men geloofde namelijk dat met oudejaarsavond slechte geesten op zoek zouden gaan naar een nieuw lichaam. Daarom zette iedereen maskers op en werden er grote vuren aangestoken.

Vermengd met andere tradities
Het eeuwenoude Keltische feest is door de eeuwen heen vermengd geraakt met andere tradities. Te beginnen bij de Romeinse bezetting van Groot-Brittanniƫ. Tijdens deze bezetting werd het Keltische feest vermengd met de Romeinse tradities rondom oogstfeesten en het eren van de doden. In de 9e eeuw na Christus vermengde deze nieuwe tradities zich weer met het Europees christelijk gebruik van Allerzielen, wat gevierd werd op 2 november. Op deze dag gingen in lompen gehulde christenen van deur tot deur en bedelden om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden zij te bidden voor een overleden familielid om zo te zorgen dat de ziel sneller bevrijdt zou zijn uit het vagevuur.

Trick or treat
Waarschijnlijk is uit deze traditie het ‘trick or treat’ ontstaan. Met Halloween gaan kinderen namelijk ’s avonds verkleed langs de deuren om snoepjes op te halen. Bij het openen van de deur roepen zij ‘trick or treat’! Wanneer de kinderen niets lekkers krijgen, halen ze een plagerijtje of een poets uit. Zoals het gooien van eieren of wc papier. Soms gaat deze trick or treat toch gepaard met lampionnen om de weg te verlichten… Dat klinkt eigenlijk wel bekend in de oren. In Nederland en BelgiĆ« is hier namelijk een eigen variant op. Op 11 november gaan hier de kinderen met lampionnen langs de deuren en zingen voor snoepjes tijdens de herdenking van Sint Maarten.

Halloween in Nederland
In Nederland wordt er ook steeds vaker Halloween gevierd. Bijvoorbeeld in Walibi tijdens de Fright Nights waar je enge clowns, Beetlejuice en Freddie Kruger tegen het lijf kunt lopen. Of door thuis een avondje griezelfilms te organiseren. Iedereen houdt toch wel van een klein beetje griezelen… Happy Halloween!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.