maandag 30 mei 2022

Dagje uit? Vergeet je zonbescherming niet!

De zomer komt eraan. Tijd om lekker met elkaar een dagje uit te gaan. Pretparken, dierentuinen, speeltuinen, musea, stranden, parken en bossen wachten op je om ontdekt te worden. Ga je naar buiten en loopt de temperatuur op? Neem dan zelf een bidon met water mee, een pet of hoed en natuurlijk antizonnebrandcrème om verbranden te voorkomen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Beschermen is belangrijk

Het beschermen van je huid in de zon is belangrijk. Ten eerste omdat huidverbranding zeer schadelijk is en in ernstige gevallen huidkanker kan veroorzaken. Ten tweede verouderd je huid onder invloed van UV-straling sneller, waardoor er rimpels, pigmentvlekken en dergelijke kan ontstaan. De meeste dagcrèmes hebben daarom een SPF 15 (Sun Protection Factor) of gebruik buiten gewoon een speciale zonbescherming voor je gezicht.

Sun Protection Factor

De SPF van een antizonnebrandmiddel geeft aan hoe lang jij in de zon kan blijven, wanneer je bent ingesmeerd. Dit is op basis van je huidtype en of je kind bent of een volwassene. Stel je kan zonder te verbranden 10 minuten in de zon verblijven en je gebruikt een antizonnebrandmiddel met een SPF 4, dan kun je ingesmeerd 4 x 10 minuten in de zon zijn, dat is dus 40 minuten. Gebruik je SPF 15 dan zou je 150 minuten in de zon kunnen vertoeven. Wees overigens niet te zuinig met smeren, de huid kleurt toch wel, zelfs bij factor 50. En smeer jezelf om de twee uur in om zo de bescherming op peil te houden.

Zontype

Maar welke SPF heb je dan nodig? Er worden in de beauty branche zes huidtypes onderscheiden, met ieder een andere omschrijving en gedraging in de zon. Deze huidtypes maken het makkelijker om de juiste SPF te kiezen.
Huidtype 1: zeer lichte huid, ogen en haar. De huid wordt snel rood en bruint amper. Onbeschermd kan huidtype 1 hooguit vijf tot tien minuten in de zon vertoeven. Dit huidtype heeft baat bij SPF 50+.
Huidtype 2: lichte huid met blauwe, grijze of groene ogen. Het haar is rossig tot (midden)blond. In de zon ontstaan er sproeten en de huid bruint een beetje. De zelfbescherming is met tien tot twintig minuten laag en heeft baat bij SPF 50+ of getint SPF 30.
Huidtype 3: licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar met blauw of bruine ogen. De huid went snel aan de zon en zal daardoor snel bruinen. De zelfbescherming van huidtype 3 is twintig tot maximaal dertig minuten. SPF 25 is voldoende, voor een zonovergoten strand- of bergvakantie is SPF 30 gewenst.
Huidtype 4, 5 & 6: huidtypes 4 Mediterraan, 5 Aziatisch en 6 negroïde zijn anders van uiterlijk, maar ze hebben allen een zeer hoge zelfbescherming en verbranden zelden in de zon, maar huidveroudering ligt wel op de loer. SPF 15 is voldoende om de huid te beschermen.

Voor het hele gezin

Antizonnebrandcrème is niet goedkoop. En als je voor het hele gezin allemaal een aparte factor moet kopen, dan kan dat aardig oplopen. Het is dan goed om een crème met een SPF te kopen die geschikt is voor het lichtste huidtype in het gezin en daar allemaal gebruik van te maken. Nogmaals; de huid verkleurt toch wel. Zelfs met SPF 50+. Zo weet je in ieder geval dat alle gezinsleden goed beschermd zijn tijdens je dagje uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.