donderdag 19 mei 2022

Stadsbeeld Truus van Lier

Op wat haar 101ste verjaardag zou moeten zijn, is het standbeeld van verzetsstrijder Truus van Lier onthuld in Utrecht. Truus was een bijzondere, jonge vrouw. Ze had zich aangesloten bij de Amsterdamse verzetsgroep CS-6. Ze bracht illegale kranten en berichten rond. Maar ook wapens. En ze begeleidde Joden naar hun onderduikadressen. Ze infiltreerde bij de NSB en Wehrmacht. Ze schoot zelfs de politiehoofdcommissaris en NSB-er Gerard Kerlen dood aan het Willemsplantsoen in Utrecht. Zij werd meteen opgepakt en afgevoerd naar kamp Sachenshausen waar ze uiteindelijk werd doodgeschoten. Truus van Lier werd 22 jaar. Een bijzondere en vooral dappere vrouw, geboren in 1921 en overleden op 27 oktober 1943. Haar standbeeldje staat aan het Willemsplantsoen en is nu al heel geliefd. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Truus van Lier

gemaakt door: Joyce Overheul, met behulp van boetseerwerk van Marieke van der Meer
gemaakt van: brons
bestaat uit: een standbeeld van verzetsstrijder Truus van Lier, onder haar arm draagt ze een aktetas
te vinden in: het Willemsplantsoen, vlakbij de Walsteeg, schuin achter restaurant Karel V in Utrecht
staat daar sinds: 22 april 2022

Monument voor een verzetsvrouw

Zoals je al kon lezen is het standbeeld voor Truus van Lier een echt monument, want nu deel uitmaakt van de Singel route waarbij je veel verschillende standbeelden kan bekijken. Het beeld van Truus is echt iconisch. Joyce Overheul wilde heel graag dat ze krachtig werd verbeeld. Van Truus zijn echter alleen portretfoto’s te vinden. En daarom heeft ze Marieke van der Meer gevraagd om het gezicht voor haar te boetseren, zodat je Truus meteen herkent. Joyce wilde een beeld maken van Truus haar hele lichaam (1 op 1, zodat je oog in oog kan staan met een bijna echt persoon), maar er is niets bekend over het hoe het lichaam van deze dame eruit zag. Daarom besloot Joyce om voor het lichaam gebruik te maken van een model. Het werd JuliĆ«tte Meeuwsen, rechtenstudente aan de Universiteit van Utrecht, net als Truus van Lier in die tijd. Zo wordt verleden samengesmolten met het heden. Omdat het beeldje op een klassieke plek in Utrecht kwam te staan (namelijk in het park), koos de kunstenares voor brons, afgewerkt met een licht, groenbruine patina. Alsof Truus daar al jaren staat… Saillant detail; ze staat ongeveer op de plek waar ze de NSB’er heeft doodgeschoten. De Utrechters hebben het beeldje van Truus al in hun armen gesloten. Met de 4 mei-herdenking vond er een speciale herdenking bij haar standbeeld plaats en werd Truus overladen met bloemen. En ook nu steken mensen zo nu een bloemetje onder haar arm. Meer over het monument lees je op Kunstinopenbareruimte-utrecht.nl


Joyce Overheul

Joyce Overheul werd in 1989 geboren in Den Bosch en studeerde in 2012 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze is een conceptueel, beeldend kunstenaar met een duidelijke visie. In haar werken maakt ze politieke onderwerpen zichtbaar die vooral met de ongelijkheid van vrouwen in de wereld te maken hebben. Denk maar eens aan feminisme, emancipatie, vrouwenrechten en meer. Ze probeert hiermee de bewustwording te vergroten dat er dus ongelijkheid heerst tussen man en vrouw. Haar conceptuele kunst komt tot leven in verschillende materialen. Ze gebruikt graag textiel en fotografie, maar weet ook hoe ze moet werken met hout en brons. Joyce kiest altijd haar materialen bij het concept om zo het onderwerpen nog krachtiger over te laten komen. Daarom maakt ze ook gerust gebruik van kralen bijvoorbeeld. Voor meer informatie over haar werken kijk je op JoyceOverheul.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.