maandag 23 mei 2022

Goed Doel Vlinderstichting

Vlinders vormen een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit in Nederland. Maar helaas zijn er al vlindersoorten uitgestorven en worden andere soorten (zowel dag- als nachtvlinders) met uitsterven bedreigd. De reden is simpel; er verdwijnen steeds meer bloemen en planten in de natuur die juist heel belangrijk zijn voor vlinders. Bijvoorbeeld om hun eitjes te leggen, zodat er rupsen ontstaan die weer kunnen eten van deze planten om groot en sterk te worden om zich in een pop te kunnen veranderen. De Vlinderstichting zet zich in om vlinders in Nederland te beschermen door middel van allerlei projecten. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Vlinders beschermen

De Vlinderstichting beschermt vlinders op vier manieren. Ten eerste door deze insecten actief te beschermen. Bijvoorbeeld door het planten van speciale planten en bloemen die vlinders aantrekken. Er zijn zoveel bloemenweides verdwenen, dat er ook al heel wat vlindersoorten zijn verdwenen in ons land. Door bloemenweides opnieuw aan te leggen, bermen te beplanten en voorlichting te geven over hoe je je tuin vlindervriendelijk kan maken, zorgen ze ervoor dat er meer leefruimte wordt gecreƫerd voor rupsen en vlinders. Want meer leefruimte en meer voedsel, betekent meer vlinders (en andere insecten).

Kennis verzamelen

Om vlinders en andere insecten, zoals bijen en libellen, beter te kunnen beschermen, is het belangrijk om kennis te verzamelen over de dieren en de leefomgeving. Heel belangrijk zijn de verschillende tel-je-mee-acties, zoals de Vlindertelling. Geef eens door welke vlinders er bij jou in de tuin zitten. Door dit namelijk in kaart te brengen, ziet de Vlinderstichting meteen hoe het met een bepaalde soort gaat in Nederland en of de diverse projecten (niet maaien, meer bloemen zaaien en dergelijke) nut hebben. Met deze kennis kan de stichting nog meer projecten opzetten en doelgericht te werk gaan in het land. De projecten hebben overigens al heel wat successen gehaald, waardoor er meer overlevingskansen zijn voor vlinders en libellen.

In actie voor de vlinder

De Vlinderstichting is dagelijks in de weer met het aanleggen van bloemenweides, stimuleren van natuurinclusieve landbouw, vergroenen van bedrijfsterreinen, realiseren van zogeheten infranatuur (naast de infrastructuur), lobbyen in Brussel en Den Haag, werkt actief samen met provincies om de natuur te verbeteren en beschermt bedreigde vlindersoorten. Daarnaast verzorgen ze allerlei informatieve en educatieve programma’s voor kinderen, jongeren en volwassenen om hen bewuster te maken over de problematiek waar vlinders dagelijks mee in aanraking komen. Uiteraard leer je dan meteen wat jij allemaal voor de vlinder in Nederland kan doen.

Wat kan jij doen?

Wil je de vlinder ook meer leefruimte en overlevingskansen geven? Dat kan door bijvoorbeeld het tuinboekje aan te vragen, insectenhotels voor vlinders in je tuin te hangen en natuurlijk bloemen en planten in de tuin te plaatsen. Minder maaien en uitgebloeide planten laten staan, helpen ook. Heb je geen tuin, maar wil je wel een steentje bijdragen? Kijk dan op Vlinderstichting.nl voor meer tips en een manier waarop je kan doneren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.