dinsdag 3 mei 2022

Mentaal gezondheidsprogramma: Open up met Vincent

Onlangs bezocht ik de opening van Van Gogh en de Olijfgaarden in het Van Gogh Museum. Een bijzondere tentoonstelling waarin niet alleen de schitterende geschilderde olijfgaarden centraal staan, maar ook de mentale gezondheidsproblemen van de kunstenaar zelf. Het Van Gogh Museum neemt deze tentoonstelling daarom als leidraad om meer openheid te creĆ«ren over mentale gezondheid en gebruikt hierbij het levensverhaal en kunst van Vincent van Gogh. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – detail Zelfportret met verbonden oor, 1889)

Mindfulness in het museum

Kunst kijken is voor velen een rustgevende bezigheid. Je even verliezen in de kleuren, penseelstreken, vormen en voorstellingen… Dat kan echt heel fijn zijn. Zelf creatief aan de gang gaan helpt ook mee om hoofd leeg te maken en tot rust te brengen. Vincent vond zelf die rust in de olijfgaarden en in de natuur. Als onderdeel van zijn eigen zoektocht naar mentale gezondheid schilderde hij deze olijfgaarden in een indrukwekkende serie. Kunst heeft een helende kracht, dat ervaart het Van Gogh Museum dagelijks. Omdat Vincent zelf worstelde met zijn mentale gezondheid is het museum echt de aangewezen plek om deze dialoog te starten. Het museum heeft daarom een programma ontwikkelt die inmiddels al van start is gegaan. Het heet Open up met Vincent en stimuleert iedereen om te praten over mentale gezondheidsproblemen. Het programma wordt online, in het museum en op locatie aangeboden en is ontwikkeld met jongvolwassenen en professionals.

Helende kracht van kunst

‘Vroeger wist ik wel dat je je armen en benen kon breken en dat dat dan later weer kon herstellen, maar ik wist niet dat je geestelijk gebroken kon worden en dat dat nadien ook herstelde,’ schreef Vincent aan zijn broer Theo op 28 januari 1889. In die tijd vormde schilderen een houvast; hij putte er kracht, troost en hoop uit en werkte zo aan zijn herstel. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat actief of passief kunst beleven de gezondheid en het algeheel welbevinden bevordert. Vincent was zeer openhartig over zijn mentale gesteldheid in zijn brieven aan Theo. Het Open up met Vincent programma biedt aanknopingspunten om, vanuit het levensverhaal en de kunst van Vincent van Gogh, het gesprek te starten over mentale gezondheid en ervaringen te delen. Elke activiteit is ontwikkeld in samenwerking met jongvolwassenen, zorginstellingen en professionals gespecialiseerd in mentale gezondheid.

Bijzonder mindful programma

Het programma bestaat bijvoorbeeld uit mindfulness-sessies in de tentoonstelling Van Gogh en de Olijfgaarden die tot en met 12 juni 2022 te zien is in het museum. Maar er komen ook kijk- en schildersessies in de vaste collectie, schilderworkshops op locatie (zoals in zorginstellingen) en online meditatievideo’s, begeleid door mindfulnesstrainer Jolien Posthumus. Verder komt er ook nog lesmateriaal beschikbaar met yoga- en meditatievideo’s voor leerlingen in het basisonderwijs en themavideo’s met diverse opdrachten voor het voortgezet onderwijs. Het gehele programma, de mogelijkheden om je hiervoor in te schrijven en nog meer informatie over Open up met Vincent vind je op de speciale website VanGoghMuseum.nl/OpenUp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.