vrijdag 6 mei 2022

Uitgelicht | 15 jaar Miniworld Rotterdam

Rotterdam is een grootse stad en je ziet pas hoe mooi oud en nieuw samen gaan, als je naar Miniworld Rotterdam bent geweest. De mooiste en meest belangrijke gebouwen van Rotterdam, samen met de kleurrijke stadsbewoners kom je er in grote maquettes en diorama’s tegen. Juich mee op het Kasteel of in De Kuip, bezoek de mini-ijsberen in mini-Blijdorp en spoor bijzondere bezoekers op, want er varen zomaar pinguïns met koffers in de haven op een ijsschots rond. Het is zelfs mogelijk om een miniversie van jezelf te kopen en in de straten van Rotterdam te plaatsen. Misschien ga je wel feesten in Ahoy of lekker wandelen in de omliggende natuur… Miniworld Rotterdam bestaat alweer vijftien jaar. Tijd om eens op hun geschiedenis terug te kijken. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Railz Miniworld

In april 2006 startte de bouw van Railz Miniworld, de eerste naam van Miniworld Rotterdam, en opende de deuren op 30 maart 2007. Het was eerst een soort tentoonstelling waarin modelspoorbanen de boventoon voerden. Maar al snel werden er gedetailleerde gebouwen en landschappen aan het spoor toegevoegd. Op 27 april 2012 werd de naam overigens veranderd in Miniworld Rotterdam, omdat de spoorbaan aanzienlijk was gegroeid tot een volwaardige ministad waar voor- en naoorlogse gebouwen hand in hand gaan. Inmiddels is Miniworld Rotterdam uitgegroeid tot de grootste overdekte miniatuurwereld van ons land. Het heeft een oppervlakte van 535 vierkante meter. De schaal van de gebouwen en dergelijke is 1:87, ook bekend als H0.


Binnenstad, kust, polder en havengebied

Miniworld Rotterdam bedient de hele omgeving van Rotterdam. De stad met zijn musea, het gebouw van de Holland-Amerika lijn en Diergaarde Blijdorp. De polder met molens, Pipi in het weiland met de koeien en schapen en pittoreske weggetjes. De kust natuurlijk, met een koe achter een speedboot en zonnebadende mensen. En de haven, want die zijn kenmerkend voor Rotterdam. Al kom je er in het echt niet zo snel pinguïns tegen… Die kleine, gekke details is wat de ministad extra leuk maakt. Er is zoveel te zien! En met leuke speurtochten ook te ontdekken. Misschien zie jij Barbapapa en Barbamama, een superheld of een lama staan in deze bijzondere wereld.


Tot in de details verzorgd

Deze kleine grapjes worden geregeld aangepast. Maar dat geldt overigens ook voor de seizoenen. In ieder seizoen en met iedere feestdag gebeurt er wel iets bijzonders in de stad. Zo vliegt de Kerstman over Rotterdam, worden er verhalen uit de oorlog vertelt en is er een Kerststalletje te bewonderen. Er wordt door de bouwers aan de kleinste details gedacht. En dat maakt een bezoek aan Miniworld Rotterdam zo bijzonder. En om die details nog levendiger te maken, kun jij als bezoeker bewoner worden van de ministad. Hoe leuk is dat! Ook heel bijzonder: iedere 24 minuten is een dag, waarbij de avond valt, de kermis tot leven komt, Ahoy op zijn grondvesten staat te schudden en de avondwedstrijd van Sparta of Feyenoord zou kunnen beginnen. Het wordt dus echt donker in Miniworld Rotterdam, waarbij de straatverlichting uiteraard aangaat.


Praktische informatie

Miniworld Rotterdam ligt aan de Weena in Rotterdam, op loopafstand van Rotterdam Centraal Station (wat je daarna weer in miniatuur in Miniworld kan bewonderen). Op moment van schrijven betalen volwassenen € 12,95 entree en kinderen van drie tot en met elf jaar € 9,25. Kinderen van nul tot en met twee jaar mogen gratis naar binnen. Kinderen mogen alleen onder begeleiding de miniwereld bezoeken. Op de website MiniworldRotterdam.com kun je tickets online boeken en meteen zien welke nieuwe evenementen er zijn. Miniworld Rotterdam blijft, net als de stad Rotterdam, gewoon groeien. Op naar het volgende jubileum!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.