donderdag 12 mei 2022

Genieten van Vlindertuinen

Vlinders. De één vindt ze prachtig, de ander krijgt de kriebels van dat gefladder. Ik behoor tot de eerste categorie: ik vind ze fascinerend en schitterend. Dit kleurencombinaties, de roltong om nectar op te zuigen… Van de grootste motten tot aan de meest delicate vlindertjes; ik hou er van. In Nederland zijn er heel veel plekken waar je vlinders kan bekijken, zowel in gespecialiseerde vlindertuinen als in dierenparken met een speciale vlinderhabitat. En wat dacht je van zogeheten heemtuinen die in de buitenlucht zijn aangelegd? Er valt echt volop te genieten van vlinders. ARTIS (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Vlindertuin, speciaal voor vlinders

Een vlindertuin is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een tuin voor vlinders. Deze tuinen zijn natuurlijk zo ingericht dat ze een optimale leefomgeving bieden voor de vlinders zelf. Zo worden er speciale planten geplaatst die de vlinders van nectar kunnen voorzien en waar rupsen kunnen overleven. Deze planten kunnen van tuin tot tuin verschillen, want ze worden aan de soorten vlinders aangepast. Er zijn namelijk verschillende soorten vlindertuinen om van te genieten. Zo zijn er buitentuinen die al dan niet overdekt worden door een net, waar vlinders uit Nederland verblijven, maar ook tropische kassen waarin een vlindertuin is aangelegd. Hier wonen dan weer tropische vlinders waaraan de flora wordt aangepast. Daarnaast zie je in tropische vlinderkassen ook kuipjes met nectar en tafeltjes met fruit en de ruimte voor nectarcupjes. De reden hiervoor is simpel: de bloemen bloeien nu eenmaal niet het hele jaar door. Het fruit en de cupjes bieden de vlinders zo extra voeding.

Texel ZOO

Bereikbaarheid

De vlindertuinen, zowel op zich staand als geïntegreerd in dierenparken, zijn redelijk goed verdeeld over Nederland. Het ene park is wellicht beter te bereiken met het openbaar vervoer dan het andere. De meesten zijn goed bereikbaar met de auto. Het is verstandig om eerst op de website van het uitje te kijken wat de bereikbaarheid is, maar ook voor andere praktische informatie, zoals parkeergelegenheid en parkeerkosten, of je moet reserveren of niet en natuurlijk de openingstijden ben je op de websites aan het juiste adres. Onderaan dit artikel vind je de websites van een groot aantal vlindertuinen in Nederland.


Orchideeën Hoeve

Genieten van schitterende patronen

Ik hou van vlinders, zowel van inheemse als exotische vlinders. Als het even kan ga ik graag een vlindertuin binnen. De meeste die ikzelf heb bezocht, zijn tropische vlindertuinen in een kas. Zoals de Orchideeën Hoeve, Texel Zoo, bij WILDLANDS en Artis (om er een paar te noemen). Ook in het oude Dierenpark Emmen genoot ik van de vlindertuin, al vind ik de tempel in WILDLANDS mooier qua aankleding. Het leuke aan vlindertuinen is natuurlijk dat je ze als park naar eigen inzicht kan indelen, passend bij een werelddeel of gewoon zoals het park het wil thematiseren. Daarom is WILDLANDS een tempel, geniet je van de mangrove in Burgers’ Zoo en van een Amazonegebied in Amazonica van Diergaarde Blijdorp. De andere planten en wellicht dieren (vissen, vogeltjes, zeekoeien) passen er vervolgens helemaal bij. Diergaarde Blijdorp


Orchideeën Hoeve | WILDLANDS

Het fotograferen van de fladderaars is nogal een uitdaging. Tijdens de Blauwe Morpho maand in de Orchideeën Hoeve had ik lang de tijd nodig om een van de blauwe vlinders scherp op de foto te krijgen. Toch kun je met een beetje geduld en wellicht een statief heel mooie foto’s maken in vlindertuinen. Ben je in een tropische kas en wil je niet dat je camera beslaat? Haal je camera dan pas uit de tas als je al even binnen bent. Dan is je camera wat beter geacclimatiseerd. Neem de tijd om de vlinder te fotograferen. Ze zitten regelmatig te rusten op bloemen en planten en dat is je kans om een vlinder mooi op beeld te krijgen. Een macrolens kan vervolgens helpen om mooi in te zoomen, maar het kan natuurlijk ook met je mobiel of zonder macrolens. Overigens heeft CameraNU.nl heel veel tips om vlinders in de natuur te fotograferen die je ook kan toepassen in tropische vlindertuinen.

Burgers’ Zoo | Texel ZOO

Heel bijzonder vind ik het als je in een vlindertuin ook in de poppenkast kan kijken. De poppenkast is, zoals de naam al zegt, de plek waar rupsen verpoppen tot vlinders. Vaak zijn er poppen in verschillende stadia, zodat je echt ziet hoe de cyclus van rups naar pop tot vlinder. En als je geluk hebt, dan zie je hoe een vlinder uit de pop kruipt en vervolgens de vleugels uitvouwt voor de eerste keer. Dat is echt heel mooi om eens te zien.

Texel ZOO | Orchideeën Hoeve

In Nederland zijn veel verschillende gespecialiseerde vlindertuinen, heemtuinen en vlindertuinen in dierenparken te vinden. Hieronder vind je een greep uit de vele plekken waar je vlinders kan spotten. Kijk ook zeker op de website van de Vlinderstichting, want daar vind je alle parken en heemtuinen. WILDLANDS

Vlinders vind je onder meer in:
ARTIS | Berkenhofs’ Tropical Zoo | Botanische Tuinen Universiteit Utrecht | Diergaarde Blijdorp | Klein Costa Rica | Koninklijke Burgers’ Zoo | Orchideeën Hoeve | Passiflorahoeve | Texel Zoo | Vlinderparadijs Papilorama | Vlinders aan de Vliet | Vlindersafari | Vlindertuin De Kas | Vlindertuin Vlindorado | WILDLANDS Adventure Zoo Emmen |


Texel ZOO

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.