woensdag 4 mei 2022

Museumnieuws met wielrenners, ruimte, foto’s, kinderkunst en meer

Op 4 mei ben ik altijd 2 minuten stil tijdens de Dodenherdenking. Vandaag dus ook. In deze Museumnieuws vind je overigens ook een tentoonstelling die hier naadloos op aansluit. Maar ook nieuws over een vliegende auto, wielrennen in Doorn, nieuwe tentoonstellingen en bijzondere objecten. Benieuwd naar wat je de komende tijd kan zien in verschillende musea? Lees dan snel verder.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Huis Doorn ontvang vrouwenpeloton in aanloop naar Vuelta

La Vuelta komt eraan! Op 19, 20 en 21 augustus om precies te zijn rijden de nationale en internationale wielrenners door Nederland. Op 20 augustus is er een etappe van Den Bosch naar Utrecht en dan wordt ook Huis Doorn even aangedaan. Het museum zal dan nog een publieksevenement organiseren. In aanloop naar La Vuelta ontvangt Museum Huis Doorn op 12 mei (dan precies 100 dagen voor de officiële start) een wielertocht voor vrouwen, samen met Vrouwenwielrennen Nederland. De rit komt overeen met de tweede etappe van La Vuelta in augustus. Het vrouwenpeloton zal dan tussen 15:30 uur en 16:30 uur een tussenstop maken bij het museum. Bijna 100 jaar geleden leerde Hermine, de tweede vrouw van keizer Wilhelm, hier namelijk ook fietsen en was een groot voorvechtster voor fietsen door vrouwen. Meer informatie over deze dag lees je op Vrouwenwielrennen.nl/vuelta-etappe. (foto: Museum Huis Doorn)

Vliegende auto te zien in Aviodrome

Luchtvaartmuseum Aviodrome heeft zondag 8 mei een primeur. Dan kun je in het museum de eerste vliegende auto ter wereld bewonderen. De PAL-V Liberty (Personal Air and Land Vehicle) is een gecertificeerde vliegende auto waar je zowel een vliegbrevet als een rijbewijs voor nodig hebt om deze te mogen besturen. De PAL-V Liberty is een combinatie van een Carver (gemotoriseerde driewieler) en een Gyroplane (gebaseerd op het principe van een gyrokopter). In het museum is de collectie ingedeeld in tijdzones. Nance van den Dungen, Projectcoördinator Tentoonstellingen en Evenementen, laat weten: ‘In het museum richten we ons niet alleen op het verleden en het heden, maar ook op de toekomst. Deze vliegende auto is dan ook al te zien in de toekomstcollectie, maar dan op een afbeelding. Het is daarom extra bijzonder dat het fysieke voertuig op zondag te zien is bij ons.’ Meer weten? Kijk snel op Aviodrome.nl. (foto: Luchtvaartmuseum Aviodrome)

Open podium Kempenmuseum De Acht Zaligheden uitgesteld

Kempenmuseum de Acht Zaligheden aan de Kapelweg 2 in Eersel laat weten dat het open podium ‘ Kempen’s Got Talent ’, dat voor zondag 8 mei op de rol stond, vanwege onvoorziene omstandigheden wordt uitgesteld naar een nader te bepalen datum. Uiteraard wordt iedereen die zich had ingeschreven op de hoogte gebracht als er een nieuwe datum is waarop het evenement wordt gehouden. Voor meer informatie kan men mailen naar evenementen@kempenmuseum.nl

Twee nieuwe voorjaarstentoonstellingen in Museum Vlaardingen

Op zaterdag 23 april zijn er in Museum Vlaardingen twee nieuwe tentoonstellingen geopend. Beide hebben zij een bekend Vlaardings fenomeen als onderwerp, namelijk het groen van onze binnenstad en de oevers van het Scheur en de Nieuwe Maas. Met de tentoonstellingen ‘Ode aan het Stadspark’ en ‘Rivieroever Essay’ is het dit voorjaar mogelijk om in Museum Vlaardingen ‘Van ‘Oft naar ’t Oofd’ te lopen. Ode aan het Stadspark (te zien tot en met 3 juli 2022) geeft weer hoe stadsparken het Hof en het Oranjepark een inspiratie vormden voor velen, dus ook voor kunstenaars. De parken zijn het onderwerp van menig kunstwerk, gedicht, verhaal en lied. Speciaal voor deze tentoonstelling is een passende muzieklijst op Spotify samengesteld. Via de eigen telefoon (met koptelefoon), kunnen bezoekers liedjes over een park beluisteren, terwijl ze de tentoonstelling bekijken. Tentoonstelling Riveroever Essay (te zien tot en met 26 juni 2022) is in opdracht gemaakt van het museum door landschaps- en architectuurfotograaf Jeroen Musch (1964). Hij legt al meer dan tien jaar de transitie van de Vlaardingse rivieroevers vast. Het resultaat is een rauw beeld van een omgeving waar transitie, ontwikkeling en bedrijvigheid continu in contrast staan met het eeuwig doorstromende water. Kijk voor meer informatie op MuseumVlaardingen.nl. (foto: Museum Vlaardingen)

Tentoonstelling Space in Museum Het Valkhof

Tot en met 10 juli geniet je van de tentoonstelling Space in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Het is de tweede expositie in de serie Moonshot, een reeks van vijf tentoonstellingen waarin wetenschap en kunst samenkomen. De aanleiding voor deze reeks is de eerste foto die is gemaakt van een zwart gat in 2019. De ruimte in en om het zwarte gat is in de tentoonstelling Space het uitgangspunt voor een beeldend onderzoek. Het is een ontdekkingstocht naar het meerdimensionale concept van ruimte. Dit levert zeer intrigerende kunstwerken op gemaakt door Eugène Brands, Adam Colton, Robbie Cornelissen, Berend Hendriks, Marten Hendriks, Sven Hoekstra, Michael Jacklin, Gerd Jansen, Peter Jordaan, Tijs van Kimmenade, Kinke Kooi, Yvonne Kracht, Mirjam Kuitenbrouwer, Guus Leideritz, Heidi Linck, Peter Lowe, Kenneth Martin, François Morellet, Henk van Putten, Marleen Sleeuwits, Mungo Thomson, Joe Tilson en Koos van Tol. De tentoonstellingsreeks laat ook de verbondenheid zien tussen Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit die in 2023 het 100-jarig jubileum viert. Voor meer informatie ga je naar MuseumHetValkhof.nl. (foto: Museum Het Valkhof)

Indringende foto’s in expositie NM Kamp Vught

Oorlog, het was nog nooit zo actueel als nu. Opdat wij niet vergeten kun je in Nationaal Museum Kamp Vught tot 9 januari 2023 een expositie bekijken genaamd ‘De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945’. Deze is samengesteld door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier. Voor de eerste keer kunnen bezoekers ook de drie foto’s uit mei 1943 van een groep joodse gevangenen op het station in Vught bekijken. Speciale aandacht is er voor drie foto’s die Nationaal Monument Kamp Vught vorig jaar heeft verworven. Op de foto’s is het transport van 23 mei 1943 vastgelegd. 1.265 joden werden die dag vanaf station Vught op transport gezet naar Kamp Westerbork. Het is een indrukwekkende tentoonstelling geworden waar je wellicht stil van wordt. (foto: Nationaal Monument Kamp Vught)

In de ban van de Ararat in Drents Museum

De Armeense prehistorie was een zeer rijke periode. Althans dat maken wetenschappers op uit de prachtige archeologische vondsten. In het Drents Museum worden tot en met 30 oktober 2022 topstukken getoond die dit onderstrepen. Met in het midden de Ararat, de berg waar volgens de overlevering de Ark van Noach strandde en de zonen van Noach aan land gingen. Hier is Armenië, aldus de Armenen, begonnen. De Ararat ligt inmiddels op Turks grondgebied, maar is altijd nog zeer belangrijk voor de Armenen. In de vondsten komt de berg geregeld terug. Maar ook dieren, van honden tot luipaarden. Zelfs een tapir en het edelhert vind je terug op pronkbekers en bronsplastieken die op houten karren hebben gestaan. De details van deze prachtig bewaard gebleven objecten zorgen ervoor dat je naar de objecten wil blijven kijken. Deze unieke tentoonstelling start op 11 mei. Voor tickets en meer informatie kijk je op DrentsMuseum.nl. (foto: Drents Museum)

Bezoek de Kinderkunstlijn in Zandvoort

Vanaf vrijdag 13 mei tonen kinderen uit Zandvoort hun eigen kunstwerken in de speciale Kinderkunstlijn. Het thema van de kunstwerken luidt De Toekomst van Zandvoort. De werken zijn ontstaan dankzij de lessen van Juf Marianne Rebel en Team Kunst op School. De kunstwerken gaan over wat kinderen wensen voor Zandvoort. Een kartingbaan bijvoorbeeld, maar ook een surfschool, een eigen hamburgertent en een echte kunstschool zijn te zien. De schilderijen van de leerlingen van groep 8 worden vanaf begin mei tentoongesteld in diverse winkels in de badplaats, de zogenaamde Kinderkunstlijn route. Daarna zullen ze worden geveild via de basisscholen. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan leerlingen in de basisschool leeftijd in Oekraïne. Daarnaast zijn er vrolijke bankjes beschilderd die een mooie plek gaan krijgen in Zandvoort. Je kan zo een bankje ook adopteren voor het goede doel. Meer weten? Kijk op KinderkunstlijnZandvoort.nl. (foto: Kinderkunstlijn Zandvoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.