dinsdag 24 mei 2022

Floriade Expo 2022: tuinbouwinnovaties, cultuur en natuur

In Almere is dé wereldtuinbouwtentoonstelling aan de gang. Tot en met 9 oktober 2022 beleef je op het terrein van alles wat met tuinbouw te maken heeft. Van moestuintjes tot grote kassen waar de nieuwste innovaties op het gebied van duurzame teelt worden geshowd. Binnen- en buitenlandse paviljoens nemen je mee in een wereld van bijzondere tuinbouw. Van zoutwinnen in de woestijn tot aan autonoom draaiende kassen op zonne-energie die op ieder gebouw gezet kunnen worden. Maar dat is niet alles wat je mag verwachten van deze tentoonstelling, want het is volop genieten voor iedereen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wat is Floriade?

Het begon met de Flora internationale bloemententoonstellingen. De eerste vond plaats in 1910 in Haarlemmerhout, en in 1925, 1935 en 1953 streek de tentoonstelling neer in het huidige wandelbos van Groenendaal (bij Heemstede). Het ging toen om de bloementeelt van Nederland. In 1960 vond de eerste Floriade plaats, gecoördineerd door de Nederlandse Tuinbouwraad. Het doel van de Floriade is het imago te versterken van de Nederlandse tuinbouw. Deze editie kreeg de status ‘wereldtuinbouwtentoonstelling’. De eerste editie vond plaats in Rotterdam. 12 jaar later was het de beurt aan Amsterdam (1972). Sinds 1972 wordt de Floriade iedere 10 jaar georganiseerd in Nederland en trekt het vele bezoekers uit Nederland en van ver over de grens. Al enige edities kun je daarom ook genieten van tuinbouwinnovaties uit andere landen.


Tuinbouwtentoonstelling

In eerste instantie is Floriade Expo 2022 dus een tentoonstelling over tuinbouw. De geschiedenis van de tuinbouw komt niet voorbij, wel de toekomst. Bijvoorbeeld hoe we meer plantaardig kunnen eten, wat we moeten doen om voedselschaarste te voorkomen en hoe je op innovatieve, duurzame manieren voedsel kan verbouwen. En je ontdekt verschillende onderzoeken over bijzondere tuinbouwtechnieken. Bijvoorbeeld wat paddenstoelen, schimmels en bacteriën kunnen betekenen voor de voedselindustrie. Het is machtig interessant om alle paviljoens en de kassen te bekijken. Ga eens met een rondleiding mee en ontdek waar ons eten eigenlijk allemaal vandaan komt. En wellicht doe je nog wat ideeën op voor een verticale moestuin bij je thuis. Want ook daar is de Floriade voor; inspiratie om zelf in de moestuin aan de slag te gaan.


Growing Green Cities

Het thema van deze Floriade is Growing Green Cities. Aangezien we aan de ene kant meer huizen nodig hebben, maar onze groene omgeving niet willen kwijtraken, moeten er innovaties worden gedaan om het een met het ander te verenigen. Via verschillende ‘werelden’ wordt dit thema dus tot uiting gebracht. In het Urban District wordt wonen met groen uitgedragen. Hier vind je ook alle nationale en internationale paviljoens met allerlei wetenschappelijke oplossingen. Het thema komt ook terug in de Hortus Avenue, het Eco District, Green Island en Utopia Island. Ieder op zijn eigen manier. Dat maakt het al heel veelzijdig.


Kunst & Cultuur

Ben je niet zo geïnteresseerd in al die innovaties, dan is er nog genoeg te beleven op het terrein. Zo is er voor kinderen heel veel ruimte om te spelen en te ontdekken. Geniet van (plantaardig) eten en drinken in de verschillende restaurants met terras waar je volop van het uitzicht geniet. Ga naar een theatervoorstelling of een muziekvoorstelling in een van de verschillende onderdelen van Floriade. Bezoek het bijzondere kunstmuseum met installaties over de mens in de natuur. Ga naar de beeldentuin bij Fruitful City. Ontdek moestuintjes, een tuin van de vrede, de rust van het oerbos van Almere en geniet van Urban kunst. Er is echt voor iedereen iets te ontdekken over hoe we duurzamer met onze omgeving kunnen omgaan en hoe we onze omgeving kunnen vergroenen. Juist wanneer je in het hart van de stad woont.


Wonen op het Floriade terrein

Wist je dat de opzet en infrastructuur van de Floriade dit jaar extra bijzonder is? Het is namelijk zo opgezet dat er na de tentoonstelling gestart kan worden met de bouw van een nieuwe wijk van Almere. Vanuit de kabelbaan kun je de indeling van de kavels duidelijk zien liggen. En er staat een maquette van bouwsteentjes waar je kan zien hoe de wijk er straks uit zou kunnen komen te zien. Dus als je geïnteresseerd bent in een woning aan het water of vlakbij het oerbos van Almere, dan is een kijkje bij Floriade Expo 2022 tevens een aanrader.


Praktische informatie

Floriade Expo 2022 is dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur tot en met 9 oktober 2022. Het ligt bij het Weerwater (aan de A6) en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, fiets en auto. Je kan zelfs een boottochtje maken over het Weerwater. Volwassenen betalen voor een ticket € 29,00, kinderen van 4 tot en met 12 jaar € 19,00. Voor meer informatie over tickets, prijzen, parkeren en de Floriade zelf ga je naar Floriade.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.