donderdag 13 december 2018

Aankondiging 2019: Rembrandt en het Mauritshuis

Volgend jaar is het precies 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. Hij is een van de meest toonaangevende Nederlandse meesters uit de Goude Eeuw en zijn genialiteit wordt ieder jaar door nieuwe liefhebbers ontdekt. Iedere generatie heeft zo zijn eigen favoriete schilderijen. Tijdens zijn leven maakte Rembrandt meer dan 300 werken. Deze zijn inmiddels verspreid over diverse internationale musea. Daarom kun je in het buitenland ‘zomaar’ tegen een door jou nog onontdekte Rembrandt aanlopen. In diverse musea zal Rembrandt het komende jaar geĆ«erd worden met diverse tentoonstellingen. Eind januari trapt het Mauritshuis af met een bijzondere tentoonstelling: Rembrandt en het Mauritshuis. (foto: Mauritshuis, zelfportret Rembrandt)

Rembrandt en het Mauritshuis

De bijzondere tentoonstelling ‘Rembrandt en het Mauritshuis’ toont voor het eerst 18 werken die als ‘Rembrandt’ zijn verworven. Bekende werken als ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’, ‘Saul en David’ en het laatste ‘Zelfportret’ uit 1669 zitten hierbij. Maar er hangen straks ook werken bij die eerst aan Rembrandt werden toegeschreven, maar nu niet meer. Want je moet weten, Rembrandt had dan wel een heel unieke manier van schilderen, spelen met licht en schaduwen en natuurlijk zijn herkenbare kleurenpalet, hij leidde ook veel leerlingen op die onder zijn naam schilderijen maakten. Al deze werken zijn straks te zien in de tentoonstelling. Over ieder schilderij wordt het verhaal vertelt hoe het in het Mauritshuis terecht is gekomen, maar ook hoe het later (indien van toepassing) toch van zijn Rembrandt-voetstuk viel. Het publiek mag ook zijn best doen om de verschillen en overeenkomsten te ontdekken tussen de schilderijen waarover getwijfeld wordt. Dat beloofd een bijzonder, interactieve tentoonstelling te worden.

Handige informatie

Rembrandt en het Mauritshuis is te zien van 31 januari tot en met 15 september 2019 te zien in het Mauritshuis te Den Haag. Voor openingstijden en tickets kijk je op Mauritshuis.nl.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.