maandag 10 december 2018

Brrr… wat is het koud, kom we gaan naar buiten

Het regent en het kwik flirt ’s nachts met de nul graden Celsius barrière van de thermometer. Oftewel: de herfst is langzaamaan over aan het gaan in de winter. Je merkt het ’s nachts als je er even uit moet voor een toiletbezoek dat het heerlijk warm is onder de dekens, maar daar buiten absoluut niet. Als het buiten kouder wordt, is het gezellig om lekker binnen te zijn. Met een spelletje aan tafel bijvoorbeeld of lekker op de bank met je favoriete Netflix serie. Om binnen nog meer te genieten, ga je tussendoor wel lekker een frisse neus halen. Want koud weer is wel lekker voor een mens. En eerlijk gezegd, vind ik het heerlijk weer om er een dagje in op uit te gaan. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Blijdorp, december 2018)

Lekker naar buiten

Het is nu juist heerlijk om – als de regen niet met bakken tegelijk de hemel uit komt zetten – naar buiten te gaan. De koele lucht is namelijk goed voor je. Het zorgt ervoor dat je bloed beter gaat stromen, omdat je lichaam zich op die manier warm wil houden. Een goede doorbloeding is altijd goed voor een mens. Je krijgt dan meer zuurstof in je lijf en zo een lekker tintelend gevoel in je huid. Bovendien is het binnen stukken warmer als je af en toe een frisse neus gaat halen.

Wat te doen als je buiten bent

Mocht het gaan sneeuwen dan kun je buiten van alles doen. Sneeuwballen gooien bijvoorbeeld (ook erg leuk als je volwassen bent) of een sneeuwpop maken. Maar als het niet sneeuwt is een lekkere wandeling in de polder met de hond ook een aanrader. Of stap lekker op de fiets. Ben je niet het type om een fiets- of wandeltocht te maken zonder doel? Spreek dan van te voren een paar opdrachten af en maak er een speurtocht van. Zo kun je bijvoorbeeld een Natuurbingo maken, maar ook dat je verschillende voorwerpen moet zoeken en fotograferen. Zo maak je er meteen een gezellig spelletje van. Ook aan zee is het heerlijk uitwaaien in de wintermaanden.

Naar de dierentuin

Stiekem een van mijn favoriete uitjes in de wintermaanden: naar de dierentuin gaan. Ieder jaargetijde is daarvoor geschikt, maar ik vind de wintertijd altijd extra bijzonder. Dieren die namelijk uit het Poolgebied komen, lijken er helemaal van op te leven. Walrussen, ijsberen en poolvosjes in de sneeuw… dat is toch bijzonder! Maar ook is het mooi om te zien hoe andere dieren zich nu gedragen. En… doordeweeks is het een stuk rustiger in de dierentuinen nu het kouder wordt. Ideaal om lekker te fotograferen.

Mooie binnen uitjes

Ben je niet zo in je element in de kou en ga je graag naar binnen? Bezoek dan eens een museum of ga naar een overdekte botanische tuin. Verwonder je over kunstwerken, waan je een dagje in de tropen of kies voor een bijzondere rondleiding. Ga eens gezellig uit eten – bijvoorbeeld voor de lunch – en zoek hiervoor een bijzondere locatie uit, zodat je er toch eerst uit moet om vervolgens heerlijk van een warme omgeving te genieten.

Winterprogramma’s

Wat je ook gaat doen, check van te voren eens of een dierentuin, pretpark, museum, speeltuin of ieder ander uitje wellicht een speciale winterprogrammering heeft. Zo zijn er vaak extra diervoederpresentaties, bijzondere gethematiseerde tentoonstellingen, feeërieke verlichting of andere speciale activiteiten te ondernemen. De meeste dagjes uit in Nederland plaatsen deze programmering op hun websites of social media. Zo maak je van je winterse dagje uit een extra bijzonder moment.

2 opmerkingen:

  1. Leuke tips heb je geschreven. Die van het museum ga ik morgen doen! HaHaHa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat toevallig. Ik ook ;) zowel vandaag als morgen. Hahaha

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.