donderdag 8 november 2018

Museumnieuws met nieuwe tentoonstellingen

Je kan wel merken dat de herfst is aangebroken, want heel veel musea hebben nieuwe tentoonstellingen. Zo heeft het Teylers museum wel een heel bijzondere tentoonstelling en heeft het Openluchtmuseum weer iets aan het Canon van Nederland mogen toevoegen. Maar dat zijn niet de enige nieuwtjes uit de musea in Nederland. Daarom vandaag een greep uit al het nieuws bij elkaar gebracht.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Succesvol seizoen Oudheidkamer

De Oudheidkamer in Den Burg op Texel ging dit jaar een maandje later open wegens een renovatie aan het huis. Maar dat heeft niet geresulteerd in minder bezoekers. Sterker nog, het Texelse museum mocht zelfs meer bezoekers ontvangen dit jaar dan vorig seizoen. Dit komt onder meer door de verbeterde entree en de tentoonstelling over merklappen ‘Goed gemerkt’. Ruim 7100 mensen bezochten het museum met Texelse kunst. Het erfgoedmuseum zal tot en met 1 april gesloten zijn. Maar er komen nog speciale Kerstopenstellingen. Wanneer dat precies is, zal nog volgen. Kijk voor meer informatie op OudheidkamerTexel.nl. (foto: Oudheidkamer)

Wat de pot schaft! in Kempenmuseum

Een bijzondere tentoonstelling over traditioneel eten van vroeger. Weet jij wat pesjonkelen, hupkesbrood en vetkaaikes zijn? Als je het wilt weten, dan ga je naar het Kempenmuseum. Want deze vragen worden beantwoord tijdens de tentoonstelling Wat de pot schaft! Deze tentoonstelling laat zien wat men rondom de jaren 50 op tafel zette wat groente, fruit, vlees en drank betreft. En wil je proeven hoe dat smaakte? Kom dan zondag 11 november (met Sint Maarten dus) naar het museum. Vanaf half twee tot drie uur krijgt iedereen de gelegenheid om Wat de pot schaft! met de smaakpapillen te beleven. En met de oren, want er zullen prachtige verhalen over vroeger worden verteld. Aanmelden is gewenst in verband met de beperkte ruimte. Dit kan via receptie@kempenmuseum.nl of telefonisch via 0497-515649. Deze middag gelden de normale entreeprijzen. Wil je meer weten? Kijk dan op Achtzaligheden.nl. (foto: Kempenmuseum De Achtzaligheden)

Was getekend, Henk Tol in Museum in ’t Houten Huis

Aankomende zondag 11 november opent Museum in ’t Houten Huis de nieuwe tentoonstelling Was getekend, Henk Tol. In de galerij van het museum komen prachtige tekeningen te hangen van de hand van tekenaar/kunstenaar Henk Tol. De tekeningen zijn voor een groot deel afkomstig uit privébezit en uit bezit van het museum zelf. Henk Tol (1931-1987) tekende tijdens zijn leven prachtige prenten waarin het landschap van Noord-Holland centraal stond. Denk hierbij aan de pittoreske Beemster, de molens van de Eilandspolder, de Zaanstreek en West-Friesland. Deze bijzondere tentoonstelling neemt je mee door de geschiedenis. Het is te zien van 11 november tot en met 27 januari 2019. Voor tickets, openingstijden en andere informatie kijk je op Houtenhuis.nl. (foto: Museum in ’t Houten Huis)

Leonardo Da Vinci in Teylers Museum

Leonardo Da Vinci is een van de meest bekende kunstenaars en uitvinders. Naast tekenen en schilderen bedacht hij prachtige werktuigen, waaronder een voorloper van het vliegtuig. Zijn tekeningen zijn nu tot en met 6 januari 2019 te bewonderen in het Teylers Museum in Haarlem. Maar liefst 30 stuks zijn er tentoongesteld met bruiklenen uit vooraanstaande musea uit de hele wereld. Naast de tekeningen van Leonardo zelf zijn er ook werken van zijn volgers en bewonderaars te zien. Het hoogtepunt is misschien wel de replica van Het Laatste Avondmaal. Voor tickets, informatie en openingstijden kijk je op Teylersmuseum.nl.

Canonnetwerk uitgebreid met Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Het Openluchtmuseum is, samen met andere geschiedkundige instellingen, aan het werk om de Canon van Nederland te onderhouden, samen te brengen en uit te breiden. Sinds 3 november is het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium toegevoegd aan dit netwerk vol belangrijke Vaderlandse geschiedenis. Wat maakt dit planetarium nu zo bijzonder? Ten eerste is dit het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Ten tweede bevindt het zich aan het plafond van een prachtig grachtenhuis in Franeker. Het werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Hij was naast wolkammer ook amateur astronoom. Met zijn planetarium wilde hij laten zien hoe het zonnestelsel werkelijk in elkaar stak en hoe de planeten om elkaar heen bewogen. Dit was zeer bijzonder voor die tijd. De heer Eisinga heeft hiermee een grote rol gespeeld in de wetenschappelijke Verlichting van Nederland. Natuurlijk is dit topstuk te bewonderen. Kijk voor meer informatie over het Canonnetwerk en het Eise Eisinga Planetarium op CanonvanNederland.nl. (foto: Koninklijk Eise Eisinga Planetarium)

1 opmerking:

  1. Wat een gevarieerd aanbod is er toch ook in de museale wereld! Als klein meisje ben ik ooit in Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Erg bijzonder was dat

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.