dinsdag 27 november 2018

Laat grijze zeehondenpups met rust

De winter staat voor de deur en dat betekent dat er langs de kust weer grijze zeehondenpups worden verwachten. Daar waar de gewone zeehonden in het voorjaar hun kleintjes krijgen, zijn nu de grijze zeehonden aan de beurt. Dat kan ook makkelijk want de pups van de grijze zeehond wordt geboren met een lekkere, warme, witte winterjas aan. Hierdoor zijn ze goed te herkennen. Ook voor mama die zo nu en dan de kleine alleen laat op het strand, een dijk of zandbank, zodat ze zelf even kan gaan eten. En daarom roepen de zeehondencentra van Nederland gezamenlijk op om de pups met rust te laten, zodat je ze niet onnodig wees maakt. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Ecomare)

Grijze zeehond

De grijze zeehond is net even anders dan een gewone zeehond. Zo heeft de gewone zeehond een rond koppie en lijkt het hoofd van een grijze zeehond meer op dat van een hond. Vooral de langere snuit valt op bij deze zeehonden. De puppy’s van de grijze zeehond hebben een witte vacht. Ik heb ooit een keer een grijze zeehondenpup gezien en dat was in het Dolfinarium in 2007 (zie foto). Na verloop van tijd ruilt de pup zijn winterjas voor zijn gewone vacht. Dankzij deze lekkere winterjas is het dus heel normaal dat de kleintjes in de wintermaanden worden geboren.

Laat de kleintjes met rust

Hoewel het heel bijzonder is om zo een sneeuwwit zeehondje van dichtbij te bewonderen, vragen de zeehondenopvangcentra Ecomare, Zeehondencentrum Pieterburen en A Seal Stellendam om toch uit de buurt te blijven. Niet iedere pup is zijn mama kwijt, maar ligt gewoon lekker te slapen, terwijl moeders even de vinnen strekt in het water en een lekkere haring voor zichzelf aan het vangen is. Als zij echter ziet dat er mensen (en honden wellicht) rondom haar pup staan, dan komt zij niet aan wal en laat ze haar jong uit angst achter. Zelfs wanneer een puppy ligt te klagen (dit klinkt als een huilend geluid) wil dat niet zeggen dat ze niet in de buurt is.

Wat moet je dan wel doen?

Kom je tijdens een winterse strandwandeling een grijze zeehondenpup tegen, hou dan afstand en zorg dat er geen mensen of andere dieren bij het diertje in de buurt kunnen komen. Kijk goed of je wellicht een moeder zeehond in zee ziet zwemmen. Heb je het idee dat het diertje toch in de steek is gelaten, laat het dan alsnog met rust en bel een van de opvangcentra in de buurt. Zij komen dan polshoogte nemen. Door de dieren met rust te laten, zullen er veel minder pups onnodig wees worden en dus in de opvangcentra terecht komen. En dat is wel zo prettig.

Handige informatie

Zet deze telefoonnummers in je mobiel, mocht je twijfelen of een dier in nood is of niet, dan heb je deze zo bij de hand.
Ecomare: 0222-31 77 41
Zeehondencentrum Pieterburen: 0595-526 526
A Seal: 088-27 47 780

En kijk ook eens op de websites van deze opvangcentra voor meer informatie:
Ecomare.nl
Zeehondencentrum.nl
ASeal.nl

En lees ook:


2 opmerkingen:

  1. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Zelf zou ik nooit dichtbij een wild dier komen, maar helaas zijn er genoeg mensen die dat, al dan niet bewust), wel doen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de meeste gevallen is het goed bedoeld šŸ˜Š ik draag graag mijn steentje bij aan betere bewustwording

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.