maandag 26 november 2018

Goed Doel: A Seal Stellendam

Nederland heeft naast Zeehondencrèche Pieterburen (Groningen) en Ecomare (Texel) een derde grote zeehondenopvang, genaamd A Seal. Deze opvang bevindt zich in Stellendam en ligt aan het Haringvlietplein. Stellendam ligt in Zuid-Holland en bedient de kust tussen IJmuiden en Cadzand. Dit grote gebied huisvest namelijk meer dan duizend zeehonden. En ja, daar heeft er ook wel eens eentje hulp nodig. Gelukkig staan de verzorgers van A Seal dan voor ze klaar om ze snel weer beter te maken. Daarom vandaag in Goed Doel meer over A Seal Stellendam. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Opvang sinds 2014

A Seal in Stellendam kreeg in juli 2014 toestemming van het Ministerie van Economische Zaken om zeehonden in nood op te gaan vangen. Iets wat zeer goed is, want alle kustgebieden van Nederland hebben zo de beschikking over snelle hulp als er zeehonden in nood gespot zijn. Sinds de opening heeft A Seal al meerdere zeehonden geholpen, genezen en weer teruggebracht naar zee. Dit doen zij in samenwerking met Zeehondencrèche Pieterburen en Ecomare.

Educatief centrum

Net als de andere twee opvangcentra is A Seal naast opvangcentrum ook een educatief centrum. De officiële opening in december 2014 ging niet voor niets gepaard met een educatieve tentoonstelling over de Noordzee en haar bewoners. Het opvangcentrum heeft een bezoekerscentrum waar je uiteenlopende tentoonstellingen bekijkt die altijd iets te maken hebben met natuur en milieu in Nederland. Tot en met januari bezoek je bijvoorbeeld de bijzondere tentoonstelling Swim, Fish, Swim! Deze gaat over het openen van de Haringvlietsluizen en de vismigratie die dit tot gevolg had. Het centrum heeft geen eigen horeca gelegenheid, maar pal naast A Seal ligt restaurant Zoet of Zout waar je geniet van een hapje en drankje, met uitzicht over het Haringvliet.

Zeehondenopvang

Natuurlijk is het heel leuk om zeehonden van dichtbij te komen bekijken bij A Seal. En dat kan natuurlijk. Als er zeehondjes in de opvang zijn, mag je ze achter glas in de Quarantaine gebieden bekijken. Maar ook buiten in de bassins zwemmen vaak nieuwsgierige aagjes rond. Omdat zeehonden en honden elkaar kunnen besmetten, mag je trouwe viervoeter niet mee (ook niet wanneer hij in functie is als hulphond) naar A Seal. Deze regel geldt overigens voor alle zeehondenopvangcentra in Nederland.

Help mee!

Zeehonden opvangen kost geld. En A Seal is daarom altijd blij met sponsors en donateurs. Adopteer symbolisch een zeehondje in de opvang, want ook daar zijn ze heel blij mee. Een andere gift waar het opvangcentrum blij mee is, is een pakket met handdoeken. Heb je nog handdoeken over? Ze ontvangen ze heel graag – mits ze er ruimte voor hebben. Kijk voor meer informatie op ASeal.nl en plan een bezoekje aan het centrum.

2 opmerkingen:

  1. Ecomara en Pieterburen kende ik wel, maar van Stellendam wist ik niet dat ze ook een zeehonden opvang hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kwam er een aantal maanden geleden achter en heb daarom meteen een artikel ingepland!

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.