Naakt is een normaal thema in de kunst. Al op zeer oude schilderijen komen blote engeltjes, vrouwen en mannen tegen. Maar… met de hele #MeToo beweging staat ook de kunstwereld in de spotlight. Want hoe zit dat nu eigenlijk met naakt in de kunst? En met seksuele intimidatie? En mag je nu wel of niet een naaktschilderij tonen in een publieke ruimte? De rechtbank van Almelo vond van niet en verwijderde een schilderij van een ontblote borst onmiddellijk en dat terwijl het er al 25 jaar hing. Dit is overigens de directe aanleiding voor Museum No Hero om naakt in de kunst eens nader te bekijken met de tentoonstelling #MeToo? – Naakt in de kunst. (foto: Museum No Hero - Albert Penot, La Fille d’Eve, ca. 1905 - detail)
Wel of geen kunst
De kleine tentoonstelling toont 14 schilderijen en 3 sculpturen waarbij je niet om de naakte modellen heen kan. De ene is overduidelijk seksueel, de ander dromerig en weer een ander puur natuur. Veel kunstwerken zijn al oud en we kunnen de modellen niet meer vragen of ze het prettig vonden naakt geportretteerd te worden. Ook weten we niet in hoeverre de kunstenaar (veelal een man) de dame respecteerde die hij schilderde. Maar kan een kunstwerk getuigen van seksuele intimidatie? Moeten we in het kader van #MeToo bepaalde schilderijen en andere kunstwerken nog wel tentoonstellen? En mag kunst in de
openbare ruimte getoond worden, wanneer er een vermoeden is dat het onderwerp van het
schilderij (het model) slachtoffer is van machtsmisbruik? Allemaal vragen waar veel kunstkenners zich toch over zijn gaan buigen. Museum No Hero wil met de tentoonstelling mensen aanzetten om eens na te denken over de mens achter de kunst. Dus zowel het model als de kunstenaar.
Drie thema’s
De tentoonstelling behandelt drie thema’s: Kunst en Beschouwer, Kunst en Publieke Ruimte en #MeToo: seksuele intimidatie in de kunstwereld. Hiervoor zijn werken uit de No Hero Foundation bij elkaar gebracht uit Frankrijk, China en Nederland. De werken zijn gemaakt tussen 1896 en 2008. De tentoonstelling speelt in op vragen die op dit moment veel gesteld worden door kritische journalisten en kunstliefhebbers over naakt en seksuele intimidatie. Maar, zo zegt Gemma Boon, directeur Museum No Hero: ‘Met deze tentoonstelling willen wij mensen aan het denken zetten over zaken die wij als ‘normaal’ zijn gaan beschouwen, zoals het tonen van naakt in de openbare ruimte. Niet met de wens om een nieuwe ‘beeldenstorm’ te ontketenen, maar om bewust te zijn van de keuzes die wij maken. Zodat we – wanneer er opnieuw een pleidooi voor het verwijderen van een schilderij losbarst – goede afwegingen kunnen maken of we dat wenselijk vinden. Ik wil vooral onze bezoekers stimuleren om een eigen mening te vormen. Ik ben absoluut vóór het tonen van kunst met naakt in musea en de publieke ruimte – maar ik vind het wel noodzakelijk om met elkaar de dialoog aan te gaan’.
Informatie
Museum No Hero vind je aan de Hengelosestraat in Delden. De tentoonstelling #Metoo – Naakt in de Kunst is te zien tot en met 17 februari 2019. Voor tickets en andere informatie kijk je op
www.museumnohero.nl
Dat klinkt als een interessante tentoonstelling!
BeantwoordenVerwijderen