maandag 12 november 2018

Schrijfcoachtip: Word verliefd

Weet je nog, dat wanneer je vroeger een opstel moest schrijven over iets waar je helemaal niets mee had, dat je daar echt uren over deed. Maar wanneer het verslag over iets ging waar je helemaal vol van was, dat het dan echt zo af was? Schrijven is leuk, vooral over dingen die je na aan het hart liggen. Maar er zijn soms onderwerpen waar je minder mee kan (heb ik ook last van, dat geef ik eerlijk toe). Hoe zorg je er dan voor dat het schrijven toch gemakkelijk gaat? Simpel: word verliefd op wat je schrijft. (afbeelding: Berry de Nijs/Writing Berries)

Verliefd op je schrijfonderwerp

Je kan verliefd worden op alles wat je schrijft. De hoofdpersonen van je verhaal, een droog geschiedenis onderwerp en natuurlijk op ieder schools onderwerp dat beschreven moet worden. Zelfs al is een onderwerp nog zo saai en droog, door net alsof te doen dat je het helemaal te gek vindt, helpt bij het schrijven. Maar hoe doe je dat dan?

Zoek een raakvlak

Of het nu om fictie of non-fictie gaat, er is altijd een raakvlak te vinden waardoor je een onderwerp met veel plezier beschrijft. Stel je moet over een economisch vraagstuk schrijven. Dit is niet je expertise, maar het is een opdracht. Misschien zit er dan wel een geschiedenis kant aan die je heel leuk vindt. Of spreekt het land van het vraagstuk je aan. Dat is een raakvlak waar je wel enthousiast van kan worden. Door een onderwerp via verschillende kanten te bekijken, vind je altijd een raakvlak waardoor het erover schrijven makkelijker wordt. Ik probeer dit voor iedere schrijfopdracht te doen en vervolgens mijn enthousiasme over te brengen aan de lezer.

Verliefd op je karakters

Het is wellicht makkelijker om verliefd te worden op de karakters die voorkomen in fictie. Je hebt de karakters immers zelf bedacht. Je hebt de kleur ogen met zorg uitgekozen, je hebt je hoofdpersoon naar de kapper gestuurd, de kleding uitgezocht, hobby’s bepaald en een achtergrond voor hem of haar verzonnen. Misschien heeft je hoofdpersoon wel die tatoeage waar jij stiekem van droomt, maar niet hebt laten zetten. Zo liet ik ooit een hoofdpersoon rijden in een VW Kevertje en tja… toen was ik verkocht.

Met behulp van een schrijfcoach

Om verliefd te worden op de personen of karakters in je verhaal, moet je ze wel eerst goed leren kennen. Bijvoorbeeld door middel van korte schrijfoefeningen van een schrijfcoach. Overigens kan ik als schrijfcoach ook helpen bij het schrijven van non-fictie. Zo haal je het meeste uit je verhaal en tekst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.